Belföld, Gazdaság
2012. december 20. 16:38

Újabb placebo az egészségügynek?

Vegyes érzésekkel fogadjuk, hogy létrejöhet a betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum, mert a Nemzeti Egészségügyi Tanács tavalyi megszüntetését semmi sem indokolta, így a szervezet létrehozása csupán a kezdővonalra állítja vissza az ágazati érdekegyeztetést.  

A fórum megalakulása ettől függetlenül akár életmentő is lehet, ha a kormányzati szervek partnereként valóban az egyes betegcsoportok érdekeit és ügyeit képviseli majd, és nem csupán a Nemzeti (Látszat) Együttműködés Rendszerének újabb placebo intézkedése lesz, amelybe most évi egy-két panasz fér bele, de az is csak a kötelező kormányzati dicshimnusz után.

Az Orbán-kormány az egészségügyben is felszámolta az érdemi egyeztetéseket. Több száz oldalas tervezetek véleményezésére egy napot adnak, a kamarák, a szakmai szövetségek és érdekképviseletek, ha lojálisan viselkednek, a biodíszlet szerepét tölthetik be a kormányzati kommunikációban.

Reméljük, a betegfórum több mint két és fél év után megtalálja a megoldást az intézményesített betegjogi rendszerre is. Ne feledjük: a második Orbán-kormány egyik első intézkedése az Egészségbiztosítási Felügyelet és a Betegjogi Közalapítvány megszüntetése volt.

Akármilyen lesz is a fórum, önmagában biztosan nem jelent majd gyógyírt az ellátórendszer elmúlt két és fél évben elmélyült válságára. Arra, hogy a kapkodás, a hatalmi szempontok gátlástalan érvényesítése és az iszonyú pénzelvonások a magyar egészségügyet kilátástalan helyzetbe sodorták. Ezen a Nemzeti Betegfórum jelzőstül sem segít. Csak egy új politika, új szereplőkkel.

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke