Blikk
2012. június 25. 13:26

Újabb politikusrokonok a földbotrányban!

Újabb politikusrokonokra bukkant a Blikk, akik a helyi gazdálkodók előtt nyertek a földpályázaton!

Egy kormánypárti honatya rokkantnyugdíjas édesapja, valamint a megyei kormánymegbízott kabinetfőnökének felesége vált földbirtokossá a Nemzeti Földalap Veszprém megyei pályázatának köszönhetően.

Nemrég adtunk hírt arról, hogy Szedlák Attila fideszes képviselő gyógypedagógus neje Balatonvilágoson 34 hektáros szántó bérleti jogát nyerte el. – Óvtam a feleségemet a pályázattól, mert megírhatják az újságok – mondta el akkor a politikus a Blikk kérdésére. Szedlák Bernadett a hét végén bejelentette: politikai támadásokra hivatkozva lemondott a balatoni birtokról.

És íme az újabb visszásságok. Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő és nemesgörzsönyi polgármester édesapja, Győrffy Sándor Nagyacsádon egy 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát nyerte el húsz évre.

Egy helybeli forrásunk szerint az idős férfi egészségi állapota miatt alkalmatlan a gazdálkodásra. – Egy nagyon régi vadászbaleset következtében súlyosan megsérült a látása, le is százalékolták – mondta el a Blikknek.

A politikus, bár nincs szakirányú végzettsége, otthonosan mozog a mezőgazdaság világában. Első munkahelye a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban volt Veszprémben, az Országgyűlésben a mezőgazdasági bizottság tagja, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke. Családi vállalkozásban gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel és sertéstartással foglalkozik a képviselőség és a polgármesterség mellett. A vagyonnyilatkozat szerint közel húsz hektár föld van a nevén, főleg szántók.

Megkérdeztük a politikust, hogy mennyi köze volt édesapja sikeres pályázatában. – Köszönöm a megtisztelő érdeklődésüket, ez remek alkalom önök számára, hogy velem foglalkozzanak, de nem kívánok élni a lehetőséggel – mondta Győrffy Balázs, majd letette a telefont.

Győrffy másfél hete a Magosz alelnökeként egy fórumon védelmébe vette a sokat bírált földpályázatokat, amelyek frakciótársánál, Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkárnál is kiverték a biztosítékot. – A földpályázatok kapcsán megint előjött az oligarcházás. Ezt visszautasítjuk, szeretnénk, ha ezzel az 50-es, 60-as éveket idéző kommunikációval felhagynának – mondta akkor a fideszes politikus.

A Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége, Takácsné Légrádi Edina 31 hektárnyi szántót kapott 20 évre Farkasgyepűn, akinek ezért évente 13-14 ezer forintot kell fizetnie hektáronként.

– Noha Takácsné mezőgazdasági iskolába járt, földdel később soha sem foglalkozott, ahogy a férje sem – mondta el a Blikknek Orbán Imre, a Veszprém megyei földvédő bizottság egyik vezetője, aki szerint elfogadhatatlan, ha egy politikus a politikai tőkéjét, információs rendszerét felhasználva, mások kárára saját családtagjait juttatja előnyökhöz.

Takácsné Légrádi Edina vidékfejlesztési menedzserként dolgozott a Pápa és Környéke Települési Önkormányzatok Területfejlesztési Társulásában, idetartozik Farkasgyepű is. Férje Bakonyjákó polgármestereként elnökségi tag volt. Győrffy Balázs jelenleg is tagja a vezető testületnek.

Kozák Dániel

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/ujabb-politikusrokonok-a-foldbotranyban-2092673