2012. szeptember 02. 11:40

Újabb pontosítás

Azt írja az újság (azaz a közpénzből működtetett, de sokkal inkább Fidesz-pártlap, az Orosházi Élet), hogy az MSZP-frakció nem vett részt a Kossuth-szobor „időkapszulája” elhelyezésénél. Miért is tettük volna?

Bár a fideszes városvezetés Dancsó József 2010. őszi hatalomba kerülése óta ott tesz keresztbe a demokratikus berendezkedésnek, ott túrja ki az ellenzéket minden demokratikus jogából, ahol csak tudja, ilyenkor bezzeg „elvárná”, hogy ott legyünk a városi rendezvényeken. Nem értettünk egyet elejétől fogva azzal, hogy Orosháza első díszpolgára, Kossuth Lajos szobra elkerüljön a főtérről. Ezt semmi sem indokolta, és Dancsó József ennyit egy ügyben sem hazudozott, mint ebben. Az elmúlt hónapokban ezekre rendre rámutattunk, most nem ismételnénk őket. (Persze a Fidesz-médiában ebből semmi sem jelent meg.) Sajnálatos, hogy ha már a város első embere egy megemlékezést ír ebből az alkalomból, abban egy mondat sem jut annak a ténynek a megemlítésére, hogy Kossuth Lajos Orosháza első díszpolgára. Az pedig csúsztatás, hogy az áthelyezésről a döntést a képviselőtestület hozta meg, a teljes igazság az, hogy mindössze 5:7 arányban egy szűk fideszes többség.

És ha az hír a Fidesz-média számára, hogy az MSZP-frakció nem volt ott, akkor miért nem hír az is, hogy a Fidesz-frakció minden tagja sem volt ott? Hm? Sőt, Németh Béla, a Fidesz-frakció tagja a júniusi testületi ülésen a következőket mondta: „Én első perctől kezdve azon voltam, hogy a Kossuth-szobor maradjon a város Főterén, ott a helye. Esetleg, ha építkezés vagy valami miatt mozdítani kell, akkor nyilván arrébb kerül, de nem a Főtérről kikerül, hanem marad a Főtéren… Nem értek egyet azzal, hogy odakerül a katolikus templom elé a sarokba, hiszen a szobornak a Főtéren a helye… Azon kevesek egyike vagyok a frakcióban, aki a véleményét is elmondja itt a nyilvánosság előtt.”

Az Orosházi Életben miért nem jelenhetett meg ebből semmi? Már Németh Béla is tiltólistán van? Mindenki, aki mer mást mondani, mer másképpen gondolkodni? Hogy a többi elhallgatásról, csúsztatásról, hazugságról ebben az ügyben már ne is beszéljünk. Még hogy Kossuth az új helyén Aradra mutat?! Kossuth az új helyén faágakra mutat (korábban a városüzemeltetés raktárában mobil vécékre mutatott), mert azokat, amik belógtak elé, és takarták, már barbár módon levágták. Bár a szobor így is csak egy oldalról látható. Méltatlan ez a hely a szobornak, idejében megmondtuk, és mihelyt lehetőségünk lesz rá, visszaadjuk őt a nagyságának megfelelő színtérre, a főtérre.

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége