mszp.hu | Belföld
2021. szeptember 20. 00:59

Újabb részletek derülhetnek ki a JEREMIE pénzekről

A Kúria - közel négyéves pereskedés után - döntött: közérdekű adat, hogy hogyan és milyen módon használták fel a JEREMIE-programban résztvevő kockázati tőkealapok pénzét.

Korábban már megszereztem az alapok 2013-2015 közötti beszámolóit, jelentéseit, szabályzatait, most pedig meg kell kapnom a 2016-os adatokat is.

Az Európai Unió az úgynevezett Jeremie-kiirás keretében egy kockázatitőke-programot indított Magyarországon. Ebben közel 30 alap vett részt. A működési modell egyszerű, az alapkezelő magánbefektető meggyőzésével vállalja, hogy a 70 százalék EU-forrás mellé berak 30 százalékot, és az így létrejövő pénzügyí alapból cégekbe fektet be.

Ahogyan azonban az a Fidesz működése alatt lenni szokott, a Jeremie kockázati tőke-programot is - sajtóhírek szerint - jelentős részben a lopásra használta a fideszes hátország. A kockázati tőkealapok által támogatott vállalkozások jelentős részben pénztemetőként működő vállalkozások voltak, az alapok valódi haszonhúzóit rejtélyes homály fedi. Már az első pályázatoknál jól látható volt, hogy a kormányközeli oligarchák (Tombor, Garancsi, Töröcskei) lecsapnak a kockázati EU-s forrásokra. Sőt, a QUAESTOR-csoport is milliárdokhoz jutott állami szervek döntései nyomán.

Várom az adatokat, és ezt is hozzátesszük a kormányváltás után megvizsgálandó ügyekhez.

Akit részletesebben érdekelnek az ügy előzményei, például itt olvashat róluk: