Belföld | bírák nyugdíjazása közlemény
2012. november 06. 18:29

Újabb saller Orbán Viktornak

Köztudott, hogy a miniszterelnök presztízskérdést csinált a bírák nyugdíjazásának ügyéből. Orbánnak azonban be kell látnia, hogy ebből csak rosszul jöhet ki. A bírósági rendszer bedarálására tett kísérletei kudarcra ítéltek. Jó volna, ha kormányfőként lenne benne annyi felelősségérzet, hogy saját büszkeségét alárendelné az ország érdekeinek, s legalább ebben az ügyben nem tenné ki hazánkat több megaláztatásnak, és várhatóan többmilliárd forintos anyagi tehertételnek, amit kártérítés vagy más jogcímen is meg kell fizetni.

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága és a magyar Alkotmánybíróság után - amely a kényszernyugdíjazást nem csak nemzetközi jogba ütközőnek, de még a Fidesz saját alaptörvényével is ellentétesnek találta - most az Európai Bíróság mondta ki, hogy elfogadhatatlan a kényszernyugdíjazás, a rendelkezés az európai joggal ellentétes.

Különösen felháborító, hogy a kormány gyakorlatilag nem kommentálja a döntést. A tudomásul vételről szóló nyilatkozata ez esetben nem tekinthető érdemi reakciónak, ugyanis a bíróság ítéletét az uniós jog alapján a tagállamok kötelesek tudomásul venni. A kormány ezúttal egy dolgot tehetne: elnézést kérni a magyar választóktól és az érintettektől, s kifejezni azon szándékát, hogy azonnali törvénymódosítással eleget kíván tenni az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság ítéletének. Nem csupán, mert ez kötelessége, hanem elsősorban azért, mert ez a magyar emberek érdeke.

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő