Újabb súlyos látlelet Magyarországról - reagálás az Amnesty-jelentésre

A Human Rights Watch alig egy hete nyilvánosságra került országjelentése után újabb tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezet mondta ki a magyar kormányról, hogy az Európai Unióban egyedülálló módon nem bővíti, hanem szűkíti az alapvető állampolgári jogokat.


Az Amnesty International éves jelentésének hazánkról szóló fejezete újabb súlyos látlelet az Orbán-kormány által 2010 óta épített autoriter Magyarországról. Arról a Magyarországról, ahol a kormányzó párt a kétharmados hatalmával visszaélve olyan rendszert épített ki, amelyben a közpénzek magánzsebekbe tömése közben a hátrányos helyzetű csoportokat diszkriminálják, a jogaikért fellépő civil és ellenzéki szervezeteket módszeresen vegzálják, a hajléktalanokat üldözik, egyes egyházak státuszát önkényesen megvonják, a menedékkérőket aljas módon kriminalizálják, a demokratikus ellenzéket pedig minden eszközzel diszkvalifikálni próbálják.

A magyar emberek azonban az újpesti után a veszprémi időközi országgyűlési választáson is világosan megüzenték: nem kérnek többé a Fidesz kétharmados önkényéből. A kétharmad lebontását követően az MSZP következő feladata a korrupt Fidesz-kormány demokratikus kontrolljának megteremtése, az emberek alapvető állampolgári jogainak visszaállítása lesz.

Bárándy Gergely,
a Törvényalkotási bizottság alelnöke