Külföld | Horvátország uniós csatlakozás
2013. április 18. 08:51

Újabb uniós szomszédunk lesz a horvát csatlakozással

"A magyar alkotmányról ma lefolytatott plenáris vita legyen tanulság Horvátország számára. A közös alapértékeket, a Koppenhágai Kritériumokat a csatlakozás után is maradéktalanul be kell tartani." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegációjának vezetője ma Strasbourgban a Horvátország júliusi EU-csatlakozásáról szóló plenáris vitán.

Tabajdi hozzátette: a csatlakozás előtti ellenőrzés jól működik, mint azt a Horvátország előrehaladásáról kiadott szigorú és részletes jelentés is bizonyítja. "Az uniós tagállamok demokratikus ellenőrzését azonban most kell kialakítanunk." - mondta Tabajdi Csaba.
 
"Magyarként különösen örülök, hogy újabb szomszédunk lesz az Unió tagja." - hangsúlyozta a magyar szocialista delegációvezető, aki szerint a horvát csatlakozás választ ad mindazoknak, akik az euróválság kapcsán temették az Európai Unió bővítési politikáját. "Az Unió legmélyebb válsága ellenére sem állt le a bővítés! Legyen ez ösztönzés Szerbia és más nyugat-balkáni államok számára is.”
 
„Bízom benne, hogy a két nemzeti olajtársaság, a MOL és az INA közötti konfliktust sikerül minél előbb rendezni. Az is nagyon fontos, hogy a Horvátországban élő szerb, magyar és más kisebbségek jogait is szavatolják, és hogy a nacionalizmust mindenhol visszaszorítsuk Közép-Európában." - emelte ki az EP Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupja (frakcióközi csoportja) elnökeként is tevékenykedő képviselő a közelmúlt horvátországi tapasztalatai, a vukovári szerbellenes tüntetések kapcsán.