mszp.hu | Belföld
2024. február 28. 16:02

Újfajta kihívásokkal néz szembe a gyermekvédelem

A kegyelmi ügyről, az újpesti Erzsébet-táborban történt esetről, a V4-es csúcstalálkozóról, valamint a kínai beruházásokról is beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója az ATV kedd esti Aktuál című műsorában.
A műsor elején szó volt arról az újpesti esetről, amely szerint, a helyi önkormányzat vizsgálatot rendelt el az Erzsébet-tábort szervező cégnél, mivel a tábor ideje alatt két kiskorú gyermek között szexuálisan félreérthető magatartás történt. Az Újpesti Kulturális Központ vezetője ezt követően úgy döntött, hogy azonnali hatállyal lemond ügyvezetői munkaköréről. A közlemény megjelenését követően arról tájékoztatta az MSZP vezetését, hogy lemond a pártban betöltött tisztségéről és egyben meg is szünteti a párttagságát. Az MSZP vezetősége ezt elfogadta. Molnár Zsolt az esettel kapcsolatosan elmondta, hogy az ügy részletei nem ismertek, így erről nem érdemes találgatni, azonban az intézmény vezetőjének részéről történt egy felelősségvállalás, amely döntést az MSZP helyesnek tart.

Az hírhez kapcsolódóan az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, hogy ezen a területen egészen új kihívásokkal kell megküzdenie a gyermekvédelemnek, hiszen például a mobiltelefonok használata, már egészen kis korban általánossá vált és olyan applikációkhoz, alkalmazásokhoz juthat hozzá könnyedén a kiskorú gyermek, amelyek akár szexuális tartalmúak is lehetnek, vagy félreérthető, számukra nem értelmezhető helyzetekkel találkozhatnak.

A műsorban szó volt arról is, hogy az államfői kegyelmi-ügy részletei még mindig nem ismertek. Az esettel kapcsolatosan Molnár Zsolt elmondta, hogy a 14 éve kormányzó hatalom kétharmados felhatalmazással bármikor tudna dönteni arról, hogy jogszabályok módosításnak köszönhetően elhárítsa azt az akadályt, amely miatt nem lehet megismerni az ügy részleteit.

A Prágában megrendezett V4-es csúcstalálkozón tüntetők várták a magyar és a szlovák kormányfőt, Orbán Viktort és Robert Ficot. A cseh tüntetők a két miniszterelnök oroszbarát politikáját kritizálták. Molnár Zsolt ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy a rengeteg kivetnivalót talál Orbán Viktor politikájában, például jogállamiság, illetve szociálpolitika tekintetében, de nincsen rendben a diplomáciában az, hogy a cseh kormányfő kinyilvánítja azt, hogy nincs kedve beszélgetni a magyar kormányfővel. „Ez a diplomáciában, a politikában rendkívül udvariatlan és elfogadhatatlan” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője. A négy kormányfő között az ukrajnai helyzeten túl az is nehézségeket okoz, hogy a szlovák és a magyar kormányfő autoriterebb irányvonalat képvisel.

A műsor végén szó volt arról is, hogy kínai cégek maguknak építenek energiatermelő-kapacitást a létesítendő új beruházásokhoz. Molnár Zsolt elmondta, hogy a magyar kormány egy kicsit túlvállalta magát ezekkel a kínai befektetésekkel kapcsolatosan. Örvendetes, ha új beruházások, befektetések érkeznek hazánkba és emelik a magyar GDP-t – ha vigyáznak a környezetre és nem veszélyeztetik a magyar munkavállalók érdekét –, azonban olyan mennyiségben érkeztek az elmúlt időszakban ilyen típusú beruházások, amekkora energiaigényt nem tud kielégíteni a jelenlegi rendszer.