mszp.hu | Belföld
2020. december 19. 20:06

Ujhelyi: 400 millió eurós kerettel indul újra az ingyenes vonatbérlet-program

Ujhelyi: 400 millió eurós kerettel indul újra az ingyenes vonatbérlet-program
Hivatalosan is része lett az Európai Unió következő hétéves költségvetésének, így a koronavírus járvány után mintegy 400millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérlet-programja – jelentette be szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a DiscoverEU-program mentora.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István európai parlamenti képviselő karolta fel és támogatta a megvalósulásig.  Az elmúlt években többszáz magyar fiatal tudott élni a lehetőséggel, a program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés és a program nemrég európai nívó-díjat is elnyert.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a program pilot-időszakában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. Az MSZP európai politikusa fontos sikerként értékelte, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben sikerült megőrizni, de bővíteni is sikerült az Erasmus+ pénzügyi kereteit, benne pedig immár külön költségvetési sort kapott a DiscoverEU program.

Ujhelyi szerint hosszú és „gyötrelmes” lobbimunka eredménye, hogy immár hivatalos programként jegyzik az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó projektet, ebben állítása szerint fontos segítséget jelentett Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos támogatása is.

Ujhelyi hozzátette: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy csatlakozzanak a programhoz és állami költségvetésből biztosítsák minden évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét, ez az MSZP politikusa szerint mintegy 9milliárd forintba kerülne évente. Ujhelyi elmondta, hogy a kormány egyelőre nem reagált egyetlen, ezzel kapcsolatos javaslatára sem, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz és saját költségvetésükből vásároltak ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak.

Így például Ajka városában és Veszprémben is, utóbbi helyen a fideszes többségű közgyűlés a fideszes polgármester és a szocialista frakcióvezető által közösen jegyzett indítványa alapján vásárolt egymillió forint értékben Interrail-bérleteket.
 
Budapest/Brüsszel – 2020.12.19.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21