mszp.hu | Európai Unió
2019. július 16. 15:06

Ujhelyi: a bizottsági elnökjelölt programját támogatom, a megválasztásának folyamatát nem!

Ujhelyi: a bizottsági elnökjelölt programját támogatom, a megválasztásának folyamatát nem!
Erős beszédet mondott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje a strasbourgi plenáris ülésen, megválasztását azonban elvi okokból mégsem támogathatom – nyilatkozta a Hírklikknek az MSZP európai parlamenti képviselője.
Ujhelyi István lapunk kérdésére elmondta: a német elnökjelölt beszéde és felvázolt programja is Európa-párti és értékkövető, Leyen kiválasztásának antidemokratikus folyamata miatt azonban nem fogja megszavazni a kinevezését.
„Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács semmibe vette a választókat, semmibe vette az Európai Parlament közvetlenül megválasztott képviselőit, amikor semmibe vette a csúcsjelölti rendszert és hátsó szobákban kötött kicsinyes alkuk mentén tett javaslatot, többek között Ursula von der Leyen személyére.
 
A német politikusnő Európa-pártisága és - nem egy esetben egyébként Orbánnal szembeni - kiállása támogatható, nem mehetünk el azonban amellett, hogy megválasztására miként és hogyan kerül sor” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a „csúcsjelölti” rendszer nem tökéletes, ahogyan az európai intézményi rendszer bonyolult működésében is számos kivetnivaló van.
 
 
 
Az MSZP politikusa szerint azonban a célja mégis egyértelmű: közelebb vinni az emberekhez a döntéseket és minél demokratikusabban kiválasztani a vezetőket.
 
„Az, amit az állam- és kormányfők most csináltak, ezzel megy szembe, sőt, nevetségessé tette az Európai Parlamentet. Ehhez felelős képviselőként nem asszisztálhatok, ezért szavazok nemmel a jelöltjükre”
 
– fogalmazott Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője arra is felhívta a figyelmet a Hírklikknek, hogy miközben ő az elnökjelölt programját támogatja, kinevezésének folyamatát viszont nem, addig a Fidesz ezzel épp fordítva van: míg saját sikereként ünnepli Leyen jelölését, addig a mai napon felvázolt Európa-párti programjától már nyilvánvalóan a „hideg rázza ki” a fideszeseket.
 
Ujhelyi szerint ha Ursula von der Leyen végül megkapja a szükséges támogatást, úgy rendkívül érdekes időszak következik Orbán Viktor és a Fidesz számára, hiszen saját támogatottja fog szembemenni velük minden jelentős európai kérdésben.
 
„Ősszel szavazni fogunk az Európai Bizottság összetételéről és programjáról is. Ha nem csak szavakban, de például a Bizottság összetételében is visszaköszön majd a szociális Európa programjának – így például az európai minimálbér, vagy az ifjúsági garanciaprogram – fontossága, illetve az orbáni típusú politika elleni küzdelem iránti elhivatottsága, akkor meg fogom szavazni a Bizottságot”
 
– fogalmazott Ujhelyi István.

Kapcsolódó párttagok