mszp.hu | Külföld | brexit Orbán Viktor Polt Péter
2016. június 22. 12:22

Ujhelyi: a Brexit után egy új korszakra ébredünk

Ujhelyi: a Brexit után egy új korszakra ébredünk
“A magyar kormány mindössze százmillió forintot szánt a külföldre távozott magyar fiatalok hazacsábítására, eközben ezen a héten huszonegymillió forintot költött Angliában arra, hogy beégesse Magyarországot. Beégette, hiszen olaj volt a tűzre a populista, EU-ellenes erők számára az angol lapban megjelent kormányzati hirdetés.

Orbán Viktor pontosan tisztában volt azzal, hogy épp a vitatható uniós projekteket - például a felcsúti kisvasútra fordított uniós százmilliókat - fogják felhozni példaként az Európai Unióból kilépni szándékozók” - fogalmazott a csütörtöki brit népszavazás kapcsán tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta: egyre feszültebb a hangulat a brüsszeli folyosókon, a csütörtöki brit referendum ugyanis történelmi fordulópont lesz az Európai Unió, és így Magyarország történelmében is. „Akár győznek a kilépni akarók, akár a bennmaradás mellett érvelők kerülnek többségbe, egy másik Unióra fogunk ébredni” - fogalmazott a politikus. Ujhelyi szerint már a döntéshozók asztalán vannak azok a forgatókönyvek, amelyek Londonnal vagy anélkül, de egy jóval szorosabban együttműködő, kétsebességes Európai Unió létrehozását vázolják fel.

 

„A Brexit után új korszak kezdődik, mi pedig a mai napig nem tudjuk, hogy Orbán Viktor milyen politikát kíván képviselni. Azt látjuk, hogy nem áll érdekében egy szorosabban együttműködő szövetségben bent maradni, mert abban a pillanatban elbukik az illiberális rendszere. Nem érdeke, hogy közös főügyészség alatt dolgozzon a Polt Péter vezette vádhatóság, de nem érdeke a közös monetáris politika sem, hiszen attól a pillanattól kezdve az adó- és költségvetési politikája felett is érdemi kontroll lenne” - mondta az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján az MSZP képviselője.

Ujhelyi hozzátette, hogy a napokban írásbeli kérdéssel fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy megtudja: léteznek-e forgatókönyvek a kétsebességes modell mielőbbi megvalósítására. Juncker válaszában elismerte, hogy - ha nem is kimondva a kétsebességes Európa létrehozását, de - közép és hosszú távon is a gazdasági és monetáris unió megvalósítására fogják helyezni a hangsúlyt. Juncker levelében az is szerepel, hogy „ez az elmélyültebb gazdasági és monetáris unió felé tartó folyamat mindenesetre valamennyi részt venni kívánó uniós tagállam előtt nyitva áll” - ismertette az Európai Bizottság elnökének válaszát Ujhelyi István. Az MSZP politikusa felszólította a magyar kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegye világossá: eldöntötték-e már, hogy Magyarország részt vesz-e a Brexit után átalakuló és egységesebben működő Európai Unió létrehozásában, vagy inkább kimaradunk belőle és ezzel lemondunk a közös fejlődésről és biztonságról.

Brüsszel, 2016-06-22

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21