Ujhelyi: a demokratikus jogok teljes káoszt okoztak a Fideszben

Ujhelyi: a demokratikus jogok teljes káoszt okoztak a Fideszben
Az Orbán-kormány illiberális uralkodása szégyen Magyarországra és szégyen Európára. A felvilágosult európai közösségnek szüksége van olyan mechanizmusokra, amelyek kellő eszközt adnak a kezünkbe az alapértékeket semmibe vevő tagországi kormányokkal szemben. Ezt egykoron még a Fidesz is hangosan szorgalmazta. Akkor ellenzékben voltak, most viszont inkább Európa ellenzékét választották.
A fideszes EP-képviselők többsége ugyanis botrányos módon leszavazta az Európai Parlament mai plenáris ülésén azt a javaslatot, amelynek értelmében az EU a jövőben nem csak konkrét uniós jogszabályok megsértésével, hanem a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat érő súlyos fenyegetésekkel, illetve azok kockázatával is érdemben foglalkozhat. A holland liberális képviselő, Sophia in’t Veld által készített és a parlamenti többség által elfogadott jelentése - amelyet szavazatommal magam is támogattam - alapján az Európai Bizottságnak a mostani tűzoltás jellegű akciók helyett egy kötelező erejű mechanizmus révén éves jelentést kell készítenie a tagállami demokrácia, jogállamiság és az alapjogok állapotáról.  
A Fideszben láthatóan zavarba jönnek, ha az európai értékekről és a demokrácia védelméről van szó.
 
Miközben a fideszes EP-képviselők (két kivétellel) a plenárison nem támogatták a jelentést, ahhoz az Alkotmányügyi Bizottság részéről épp a fideszes Schöpflin György készített írásbeli véleményt. Ebben - szemben az Orbán-kormány jelenlegi, EU-ellenes politikájával - többek között az szerepel, hogy a tagállamoknak „folyamatosan és ténylegesen, példamutató módon teljesíteniük kell kötelezettségeiket”. A fideszes képviselő által készített dokumentum - amelyet egyébként saját párttársa, Gál Kinga korábban leszavazott az illetékes szakbizottságában - azt szorgalmazza, hogy „az alapvető jogok és a demokratikus értékek tiszteletben tartásának valóban hatékony biztosítékai legyenek az egész Unióban”.
 
Végtelenül cinikus, hogy míg a Fidesz-kormány propagandája Brüsszelre mutogat, a fideszes EP-képviselők többsége pedig nem támogatta a javaslatot, addig a csatolt szakvélemény is egy olyan uniós mechanizmus létrehozását szorgalmazza, amely „egyengeti az utat” a 7.-es cikkely szerinti eljárás előtt és az Unió demokratikus elveinek határozott védelmét szorgalmazza. Ugyancsak mérhetetlenül cinikus, hogy a Brüsszel-ellenes propaganda és a szabad sajtó-, valamint a civilek állami vegzálásának árnyékában a Fidesz képviselője azt javasolja: az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek tartsanak éves vitát a demokrácia tiszteletben tartásáról, a jogállamiságról és az emberi jogok helyzetéről. Ilyen a Fidesz kétkulacsos politikája.