mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. július 20. 18:27

Ujhelyi: a Fidesz-rezsim bűnei miatt immár biztosan forrásoktól esik el Magyarország

Ujhelyi: a Fidesz-rezsim bűnei miatt immár biztosan forrásoktól esik el Magyarország
Újabb szintet lépett a jogállamisági mechanizmus, az Orbán-kormány pedig még mélyebbre süllyedt. A mai naptól immár hivatalos, hogy uniós pénzektől eshetünk el az orbáni rezsim bűnei miatt.

Az Európai Bizottság frissen közzétett jogállamisági jelentése súlyos megállapításokat tett az elégtelen anti-korrupciós intézkedésekkel, a korrupcióval terhelt összefonódásokkal és többek között az állami kontroll alatt lévő médiumok helyzetével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy ennek a jelentésnek formális jogi következménye nincs, a január elsejével érvényben lévő jogállamisági mechanizmus érvényesítésekor azonban ez a dokumentum már hivatkozható alap arra, hogy bizonyos pénzeket visszatartsanak Magyarországtól.

Ez pedig máris valóság, hiszen a jogérvényesülését felelős uniós biztos a mai nyilatkozatában egyértelművé tette: amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot és nem ad megfelelő garanciákat az OLAF által feltárt korrupciós ügyek megnyugtató kivizsgálására, addig Brüsszel nem fogja jóváhagyni a kormány által benyújtott tervet a helyreállítási alap forrásainak lehívásával és elköltésével kapcsolatban.  

Az Európai Uniónak elege lett az orbáni rezsim dúlásából és korrupciójából, ezért határozottan bekeményít. Legyen világos és egyértelmű: kizárólag a Fidesz-kormányt terheli minden felelősség azért, ha Magyarország késve, vagy csökkentett mértékben jut hozzá a neki járó uniós támogatásokhoz. Orbánék felelni is fognak minden egyes elvesztett eurocentért.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Budapest/Brüsszel – 2021.07.20.

Csuk Ferenc emlékére

2022-08-09 12:09

Kapcsolódó párttagok