mszp.hu | Európai Unió határon túli magyarok
2015. január 16. 15:13

Ujhelyi: a Fidesz nemzeti együttműködés helyett megint csak acsarkodni tud

Brüsszel, 2015. január 16. - Az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportjának legutóbbi ülése után azt nyilatkoztam, hogy a határon túli magyarok ügyében nemzeti koalícióra van szükség, így a munkacsoport tagjaként kész vagyok a jobboldali képviselőkkel is a közös munkára. 

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a mai napon közleményében azt állította: a szocialisták nem támogatták az EP kisebbségügyi munkacsoportjának megalakulását, nem voltam jelen az alakulóülésen, a legutóbbi tanácskozáson pedig fel sem szólaltam.

Ezzel szemben tény, hogy a kisebbségi munkacsoport megalakulását több platformon, több alkalommal is támogattam: szóban és írásban egyaránt. Tény, hogy résztvevője voltam a munkacsoport megalakulását előkészítő, nyári találkozónak, ahol egyértelműen jeleztem: támogatom Gál Kinga társelnökségét, az intergroup megalakulásához pedig támogatókat toborzok a szociáldemokrata frakcióban. Tény, hogy az alakulóülésen személyesen nem tudtam jelen lenni, de közvetlen munkatársam képviselt a tanácskozáson és regisztrált is a nevemben.

Partnerséget, közös munkát ajánlottam a határon túli magyarok érdekében a jobboldali képviselőknek; a Fidesztől érkező válasz nem engem minősít. Ezek szerint ők a meghirdetett nemzeti együttműködés helyett megint csak acsarkodni tudnak, álságosan kisajátítva a határon túliak képviseletét. Ez a szociáldemokraták számára is fontos ügy, amit jól mutat, hogy az előző parlamenti ciklusban szocialista társelnöke volt a munkacsoportnak, Tabajdi Csaba személyében.

Én továbbra is teszem a dolgom és továbbra is nemzeti koalícióra törekszem a kérdésben.

dr. Ujhelyi István