mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. december 21. 09:18

Ujhelyi: a hatóságok nem terhelték túl magukat a „terheléses támadások” kapcsán

„A feljelentett cselekmény nem bűncselekmény” – erre való hivatkozással utasította el beadványomat a BRFK, amelyet rémhírterjesztés gyanúja miatt tettem még tavasszal.

Mint ismert: idén májusban tettem ismeretlen tettes ellen feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, miután a kormányzat hat alkalommal is „terheléses támadásra” hivatkozott egy-egy központi weboldal bedőlésekor. Erre legtöbbször a koronavírussal összefüggésben lévő regisztrációs oldalakkal kapcsolatban volt példa, de erre hivatkoztak akkor is, amikor a digitális oktatás központi elemének számító KRÉTA-rendszer mondta fel átmenetileg a szolgálatot.

Azt több szakértő is kijelentette, hogy nem valószínű a terheléses támadás, inkább azzal magyarázható az érintett portálok lefagyása, hogy a kormányzat egyszerűen nem volt kellően felkészülve az érintett emberek hatalmas érdeklődésére. Még Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy „semmit sem tart kizártnak”.

Ha valóban támadás érte a kormányzat járványkezeléssel összefüggő informatikai rendszerét, az nem játék, az súlyos nemzetbiztonsági kérdés. Ha azonban csak saját pancserségüket akarták ezzel a hazugsággal leplezni, az viszont nem maradhat következmény nélkül – fogalmaztam idén májusban, amikor a feljelentést tettem. Véleményemet továbbra is tartom. A Legfőbb Ügyészség idővel „további intézkedés végett”, a Fővárosi Főügyészség értesítése mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra küldte meg az iratot. Sokat azonban nem gondolkodtak az ügyön, mert feljelentésemet június elején hivatalosan is elutasították. (Erről az értesítést csak nemrég kaptam kézhez, a hatóságokon kívül álló adminisztratív okok miatt.)

A BRFK azzal indokolta a feljelentés elutasítását, mert megállapították, hogy a „túlterheléses támadások” kapcsán jelenleg is nyomozás zajlik a Készenléti Rendőrségen. Hozzátették, hogy a kormányzati kijelentések nem tartalmaztak valótlan állításokat, továbbá azok nem voltak alkalmasak olyan cselekmény vagy mulasztás előidézésére, amely zavaróan hatott volna a koronavírus elleni védekezés folyamatára.
Jogászként határozott véleményem, hogy a BRFK saját magának mond ellent a határozatában, hiszen kijelenti: nem volt valótlan a kormány közlése az ügyben, holott azt is leszögezik ugyanebben a határozatban, hogy még zajlik a nyomozás.

Vagyis a kormányzati kijelentéseket a nyomozás végeredménye még nem igazolta vissza. Minimum fel kellett volna függeszteni tehát ezt a vizsgálatot addig, amíg az alapeljárás le nem zárul. Mindenesetre ezután még fokozottabb figyelemmel követem majd a rendőrség – egyébként furcsán régóta tartó - nyomozását az alapügyben, mert ezek alapján bizonyára hamarosan tételesen megnevezik majd azokat, akik a „terheléses támadás” mögött álltak.

És feltehetően nem Soros György, a migránsok, vagy – mint mostanában minden mögött – Márki-Zay Péter lesz majd a hivatalos verzió szerint.

Budapest – 2021.12.21.