Ujhelyi: a helyzet megérdemelne egy államfői hozzászólást!

"Hetvenhat évvel ezelőtt ezen a napon tört ki a II. Világháború. A politikai kalandorság, a döntéshozók felelőtlensége, az európai országok együtt-nem-működése és a népek egymásnak uszítása hozta el a világégést. Brüsszel és az európai intézmények ezekre a napokra emlékeznek, miközben a címlapokon ismét Magyarország szerepel negatív példaként, mint az uszítás, az agresszív politika és az európai együtt-nem-működés mai, rossz példája. Ez borzasztó mindannyiunkra nézve!" - fogalmazott az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy mindez az Orbán-kormány és a miniszterelnök felelőssége.
Fotó: ujhelyi.eu

A szocialista képviselő a tájékoztatón kiemelte, hogy az európai vezetők közös megoldásra törekednek a feszítő menekültáradat kapcsán, nem véletlen, hogy a következő napokban ismét "magukhoz rendelték" Orbán Viktort. Ujhelyi szerint ki kell mondani, hogy a kialakult helyzetért egyértelműen a Fidesz-kormány a felelős, mert ahelyett, hogy az elmúlt hónapokban a megoldáson dolgozott volna, csak a kommunikációval foglalkozott.

"Mindaz az uszító politika, amit a kormány az elmúlt időben folytatott, csak olaj volt a tűzre. De, ez már nem kommunikációs játék, ebben mindannyian elégünk. Éppen ezért a mai napon ismét Áder János köztársasági elnökhöz fordulok, ahogyan tettem ezt 48 órával ezelőtt is. Az államfő eleddig nem reagált. Áder János hónapok óta hallgat. Nem tudjuk, hogy az ország első emberének mi az álláspontja a kialakult helyzetről, a kormány tehetetlenségéről, uszításáról és felelősségéről, illetve milyen megoldást javasol az európai országok közösségének. Egy biztos: uszítással, agressziókeltéssel vagy lőparanccsal problémát még egyetlen kormány sem oldott meg" - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: nem véletlen, hogy miközben a Fidesz frakcióvezetője egy lapinterjúban ismét Brüsszelt támadja és az európai közösséget teszi felelőssé, addig az európai országok és majd minden európai intézmény a magyar kormány felelőtlen magatartásáról beszél.

- A köztársasági elnöknek meg kell szólalnia. Felszólítom Áder Jánost, hogy mondja el tisztán és egyenesen: mit gondol a most kialakult helyzetről és a magyar Országgyűlés elé terjesztett rendkívüli törvénycsomagról, amelyhez hasonlót Európa más fővárosában talán be sem merne nyújtani egy kormány - nyilatkozta a brüsszeli tájékoztatón az S&D-frakció magyar delegációjának vezetője. Ujhelyi - ahogyan ő fogalmazott: 'pikírtség nélkül' - hozzátette még, hogy Áder János az elmúlt időszakban nem reagált érdemi módon a kialakult helyzetre és nem javasolt megoldást, mindössze a klímaváltozás miatti népvándorlás veszélyeire hívta fel a figyelmet, egyik legutóbbi hivatalos levelében pedig a magyar horgászokat szólította meg szintén a klímaváltozás kapcsán. "A mostani menekültügyi kérdés megérdemelne egy elnöki hozzászólást!" - tette világossá az MSZP európai politikusa.

Újságírói kérdésre Ujhelyi hozzátette: Európa minden vezetője, jobboldali, konzervatív és baloldali vezetők is mind azt képviselik, hogy csak és kizárólag európai megoldás létezik. "Éppen ezért kell visszaülnie Orbán Viktornak azokhoz az asztalokhoz, amelyektől eleddig távolmaradt, vagy amelyeknél korábban fityiszt mutatott az európai vezetőknek, mondván Magyarország nem kíván részt venni a közös feladatmegoldásban. Orbán Viktornak és kormányának felelőssége, hogy lassan Európa is ott tart: nem lesz szolidáris Magyarországgal és nem fognak segíteni a minket feszítő problémák megoldásában. Figyelmeztető jel, hogy van már olyan uniós miniszter, aki felvetette annak lehetőségét, hogy azoktól az országoktól, amelyek nem hajlandóak szerepet vállalni a közös megoldásban, idővel meg kellene vonni az európai fejlesztési támogatásokat is, hiszen aki nem hajlandó szerepet vállalni a közös sorsunkban, az ne nyújtsa a markát a fejlesztési támogatásokért sem" - fogalmazott Ujhelyi István.