mszp.hu | Belföld | uniós zászló
2014. december 15. 09:32

Ujhelyi: a Képviselői Irodaházban európai parlamenti irodák is vannak, vissza kell rakni az uniós zászlót!

Örömét és köszönetét fejezte ki a szélsőséges Jobbik, amiért a fideszes házvezetés eltávolította az Európai Unió zászlaját a Képviselői Irodaházról. A radikális, kirekesztő párt képviselői korábban már megtették ezt, ahogyan a Jobbik dobta ki először a parlamenti ülésteremből is az európai lobogót. A fideszes állampárt úgy látszik, immáron nemcsak szavakban és uszító tettekben, de nyilvános értékvállalásában is követni kívánja a szalonképtelen szélsőjobboldalt. Míg az elmúlt hetekben a Fidesz vezető politikusai erőszakkal kivitették az Országgyűlés plenáris terméből az Unió zászlaját, most Kövér László házelnök utasítására – a híradások szerint – azzal az indokkal vették le az európai lobogót a Képviselői Irodaház épületéről, hogy az csak olyan intézményeken legyen kint, ahol az Unióval összefüggő tevékenység zajlik.

Az, hogy az Európát legyőzendő ellenségként kezelő Fidesz immáron nyíltan a Jobbikkal került egy platformra, tulajdonképpen nem meglepő. Tudtuk, láttuk eddig is, hogy milyen közel állnak egymáshoz. Az már inkább újdonság, hogy a Fidesz vezetőinek veretes hazugságai valójában milyen mély tudatlanságból erednek. Az Országgyűlés ugyanis egy olyan épület, amelyben az „Unióval összefüggő tevékenység zajlik”. A Képviselői Irodaházban ráadásul az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében még irodái is vannak a magyar EP-képviselőknek. Még a fideszeseknek is, fizetett alkalmazottal.

Ezúton arra szólítom fel a Fidesz európai parlamenti képviselőit, hogy világosítsák fel az állampárt vezetőit is az európai értékrendről és a vonatkozó szabályokról, egyúttal álljanak ki azért, hogy mind a Parlament, mind pedig a Képviselői Irodaház homlokzatára visszakerüljön az európai zászló. Elég volt az Európa-ellenes lázításból, valljanak végre színt!

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának magyar delegációvezetőjeként egyúttal arra kértem a budapesti irodavezetőnket, hogy jól látható helyre tegye ki a Képviselői Irodaházban az európai közösség lobogóját. Mert, mi szociáldemokraták a magyar emberek és Európa oldalán állunk. Európa pedig, mi vagyunk!

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Budapest, 2014. december 15.