mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. április 07. 10:47

Ujhelyi: a kormány az egészségügy minőségéből is szuverenitási kérdést csinál

Ujhelyi: a kormány az egészségügy minőségéből is szuverenitási kérdést csinál
A magyar kormány az egészségügyi ellátás minőségéből is szuverenitási kérdést csinál, ezért elutasító egy európai, minőségi követelményrendszerrel szemben – mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az Egészség Világnapja alkalmából tartott szerdai online sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott: a fizikai és mentális egészséghez fűződő jog alapvető emberi jog, ezért az ellátórendszerek jelentős minőségi különbségeit mielőbb fel kell számolni. Ujhelyi István az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként emlékeztetett arra, hogy már a koronavírus járvány kirobbanása előtt az asztalra tette az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának első vitaanyagát, később erre épült az EP szociáldemokrata frakciójának stratégiai dokumentuma, majd részben az Európai Parlament által a témában elfogadott állásfoglalás is.

Az MSZP politikusa rámutatott, hogy az Európai Egészségügyi Unió idővel az Európai Bizottság hivatalos programja lett, de az állam- és kormányfők tavaly évvégi Tanácsülésén is kiemelt feladatnak nevezték a program megvalósulását – ezen az ülésen részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy a betegbiztonság, valamint a minőségi ellátás és a minőségi munkakörülmények érdekében sok tagállamban át kell alakítani az ellátórendszereket. Az MSZP politikusa rámutatott, hogy bár Hollandia lakosságarányosan majdnem kétszer akkora, mint Magyarország, mégis tizedannyian halnak meg naponta a járványban, ahogyan a hasonló szigorításokkal élő Belgiumban is napi 20-30 ember veszti életét a vírus miatt, ezzel szemben Magyarországon hosszú ideje napi kétszáz fölött van az elhunytak száma.

Ujhelyi szerint ez a tragikus különbség annak is köszönhető, hogy a magyar ellátórendszer leterhelt, az egészségügyi dolgozók körülményei pedig nem teszik lehetővé, hogy ugyanannyian és ugyanolyan biztonságban dolgozzanak, mint más tagállamokban. „A betegek és a dolgozók is megérdemlik, hogy Magyarországon is magasabb minőségű egészségügyi szolgáltatás és intézményi struktúra legyen” – tette hozzá Ujhelyi, az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának egyik kidolgozójaként.

A szocialista EP-képviselő ismertette, hogy levélben fordult az EMMI egészségügyi államtitkárához, akit az Európai Egészségügyi Unió kapcsán elfogadott EP-állásfoglalásban szereplő iránymutatások végrehajtásáról kérdezett. Ujhelyi tudni szerette volna például, hogy a magyar kormány mikor és milyen módon kívánja végrehajtani azt az ágazati „stressz-tesztet”, amely megmutatja az ellátórendszer gyenge pontjait és az állapotrajzok összehasonlításával közös, európai minőségi követelményrendszert dolgozhat ki az EU.

Az MSZP politikusának tájékoztatása szerint azonban Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a válaszában nem mutatkozott túlzottan nyitottnak az ügyre, mondván „a magyar ellátórendszer ellenőrzése folyamatos” és bármilyen „uniós fellépés csak a tagállamok hatásköreinek tiszteletben tartásával valósulhat meg.” Ujhelyi szerint a magyar kormány feleslegesen csinál szuverenitási kérdést az egészségügyi ellátás minőségéből, hiszen minden magyar ember érdeke, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Egészségügyi Unió programjához és a következő időszak egészségügyi forrásait a megfelelő körülmények megteremtésére fordítsuk.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy most a védekezés szervezésének és az oltások beadásának van az ideje, de a járványkezelés végén a magyar kormánynak aktívan részt kell vennie az Európai Egészségügyi Unió megvalósításában. Hozzátette, hogy ha az Orbán-kormány nem hajlandó erre, akkor majd az ellenéki szövetség által alakított új kormány fogja ezt megtenni, amely elkötelezett az egészségügyi ellátórendszer minőségének fejlesztése mellett.
 
Budapest/Brüsszel – 2021.04.07.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21