mszp.hu | Belföld | fiatalok kivándorlása
2015. április 22. 17:46

Ujhelyi: a kormány eddig eltagadta, most felismerte a kivándorlás veszélyeit

Csak látványprogram a külföldre vándorolt magyaroknak meghirdetett kormányzati segítség, hiszen mindössze ötven fiatalnak kívánnak lehetőséget nyújtani, miközben ennek tízezerszerese választotta az elmúlt években a kényszerkivándorlást.

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy a kormány öt év után végre felismerte: tömegesen hagyják el az országot a magyar fiatalok és választanak új életet a kilátástalanság helyett. Miután személyes vállalásom volt korábban, hogy a meghirdetett "Hazaváró-program" keretében minden lehetséges magyarországi és uniós lehetőséget ki fogok használni a hazatérni és Magyarországon boldogulni vágyó fiatalok érdekében, ezért támogatom ezt a kezdeményezést is. Az Európai Parlament képviselőjeként és az MSZP alelnökeként az elmúlt hónapokban számos megkereséssel éltem a magyar kormány és az európai intézmények felé az ügyben, a napokban pedig egy olyan "pilot-projektet" nyújtottam be az Európai Bizottsághoz, amely várhatóan jóval több fiatalnak fog lehetőséget biztosítani a hazatérésre.

Az Orbán-kormány eddigi ötéves kormányzása alatt tudomást sem vett a veszélyes méreteket öltött emigrációról, a miniszterelnök legutóbb is azt volt képes mondani, hogy a kivándorlás nem létezik, hiszen csak egy "közös gazdasági térben való szabad munkavállalásról" van szó. A most meghirdetett kormányprogram kapcsán is lekezelő módon azt hangsúlyozzák: a pénzügyi keret "a problémához mérten kicsi". Ezek szerint még mindig nem értik.
Hiteles statisztikák bizonyítják, hogy több mint félmillió fiatal magyar távozott már az országból, a kivándorlás mértéke pedig épp az Orbán-kormány idejében gyorsult fel kiugró módon. A Fidesz elnöke a 2014-es választások előtt azt mondta: "ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni". Egyelőre csak az látszik, hogy elmenekülnek a fiatalok.
Szigorú figyelemmel fogom követni a most meghirdetett kormányzati lépéseket és azok eredményeit, az általam korábban meghirdetett programot pedig folytatom. Mindannyiunk érdeke ugyanis, hogy a magyar fiatalok Magyarországon találják meg a boldogulásukat. Még akkor is, ha erre jelenleg kevés az esélyük.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az MSZP alelnöke

Brüsszel, 2015-04-22