mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. január 06. 18:32

Ujhelyi: a kormánynak fogalma sincs, hogy valójában mit kell tenni

Ujhelyi: a kormánynak fogalma sincs, hogy valójában mit kell tenni
„Ha a magyar emberek átoltása legalább annyira nemzetstratégiai kérdés lenne a Fidesz számára, mint egy stadionépítés, akkor már előrébb lennénk” – fogalmazott érzelmes kirohanásoktól sem mentes szerdai online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP európai parlamenti képviselője elmondta: a napokban vesztette el egy közvetlen ismerősét a járvány következtében, „a tesztelés hiányát pedig, illetve az egészségügyi kormányzat kaotikus és követhetetlen, az intézményrendszer számára végrehajthatatlan utasításait sem tudta pótolni az egészségügyi dolgozók elképesztő erőfeszítése, hogy megmentsék az életét. Nem volt veszélyeztetett korosztályú, értelmetlen a halála” – fogalmazott.

A szocialista EP-képviselő mérhetetlenül felháborítónak nevezte, hogy a jelenlegi kormányzat felelős cselekvés helyett „iparszerűen hazudozik” és hárítja a felelősséget, miközben immár „minden ezredik magyar honfitársunk halálát koronavírus okozta”. Ujhelyi szerint a kormányzat ahelyett, hogy meghallgatná a szakmai szervezetek és az ellenzék segítő javaslatait, csak hazug sikerpropagandát folytat és többek között az Európai Uniót okolja az oltás lassúságáért.

„Az ég áldja meg Önöket! Az elmúlt napokban mintegy 115ezer vakcina érkezett az Európai Uniónak köszönhetően, a kormány helyett azonban egyik uniós intézmény sem tudja megszervezni azok beadását! Önök a 115ezer vakcinából tíz nap alatt 12ezret tudtak beadni! Ha ilyen ütemben folytatják, évekig várhatunk még arra, hogy az érintetteket a kormány beoltsa” – mutatott rá az MSZP európai politikusa.

Ujhelyi hozzátette, hogy még tavaly november 18-án küldött közérdekű adatigénylést a kormánynak, amelyben az oltási stratégia meglétéről és részleteiről kért tájékoztatást, azonban azóta sem kapott érdemi választ. Mint mondta, az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma „lerúgta magáról” az ügyet, a külügyi- és a belügyi tárca pedig 45 napos haladékot kért a válaszadásra, mondván az most veszélyeztetné a vészhelyzeti feladatok ellátását.

Az MSZP EP-képviselője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy míg a Fidesz-kormány egy „oltási tervecskét”, egy hiányos oltási sorrendet tudott eddig csak felmutatni, a holland kormány például részletes tájékoztató füzetet adott közre a menetrendről és a berendelt oltóanyagok várható érkezéséről, de az osztrák kormány is pontos időrendet hozott nyilvánosságra arról, hogy a következő hónapokban hány embert és milyen módon terveznek beoltani. Ehhez képest Ujhelyi szerint a kormányfő úgy beszélt például a szavazóköri oltópontok jövőbeni kialakításáról, hogy arról nem egyeztetett sem az iskolaigazgatókkal, sem a szakmai szervezetekkel.

Az MSZP szakpolitikusa hangsúlyozta, hogy a kormány láthatóan nem képes a felelős kormányzati magatartásra, mindent csak propaganda- és kommunikációs szinten kezel. „A kormánynak valójában fogalma sincs arról, hogy mit kellene tenni. Elég volt a propagandából, munkát és felelősségteljes kormányzást várunk el!” – jelentette ki a szocialista EP-képviselő.

Ujhelyi István az online sajtótájékoztatón ismét arra szólította fel a kormányt, hogy a törvényi kötelességnek megfelelően érdemben válaszoljanak a feltett kérdésekre, így például arra, hogy pontosan hány embert és mennyi idő alatt képes a magyar ellátórendszer beoltani, ennek milyen fizikai és technikai erőforrás-határa van, miként lehet ezt kibővíteni, illetve, hogy kik és milyen adatok alapján döntik el, hogy kik tartoznak bele a kockázati csoportokba.

Az MSZP nevében Ujhelyi arra is választ vár, hogy a kormány mikor és milyen módon fog tájékoztató kampányt folytatni a koronavírus elleni vakcina beadása mellett és mikor kíván jó példával elől járni az ügyben.
 

Budapest/Brüsszel – 2021. 01. 06.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21