mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. május 09. 17:58

Ujhelyi: a Pegasus-ügy része lesz a magyar és a lengyel jogállamisági jelentésnek

Ujhelyi: a Pegasus-ügy része lesz a magyar és a lengyel jogállamisági jelentésnek
„Az Európai Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a Pegasus-ügyet, és információkat gyűjtünk, amelyeket adott esetben a hamarosan megjelenő 2022-es jogállamisági jelentés is tartalmazni fog” – ezt Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős biztosa írta válaszlevelében, amelyet Ujhelyi István magyar és Robert Biedroń lengyel EP-képviselő megkeresésére küldött a napokban.

Mint ismert, a két politikus még februárban fordult az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy az uniós testület külön hangsúlyt fektessen Magyarország és Lengyelország esetében erre az ügyre a júliusban publikálásra kerülő, 2022-es éves jogállamisági jelentésében és érdemben vizsgálják meg a Pegasus-ügy „jogállami roncsolását” az említett tagállamokban. Emlékezetes, hogy mind Magyarországon, mind pedig Lengyelországban újságírói oknyomozás eredményeként derült ki, hogy a kormányok által megvásárolt és használt izraeli kémszoftverrel újságírókat, politikusokat, a hatalom számára kellemetlenséget okozó üzletembereket is megfigyelhettek. Magyarországon ennek tényét az illetékes adatvédelmi hatóság vizsgálata is megerősítette – annak jogszerűségében ugyan nem talált kivetni valót -, a megfigyelések körülményeiről, eredményéről és okairól azonban továbbra sem tudni semmit, mert a kormányzat akadályozza az ügy teljes feltárását.

Vera Jourová most megküldött válaszlevelében elfogadhatatlannak nevezte az esetet és leszögezte: „a nemzetbiztonság nem használható érvként az uniós alapjogok megkerülésére.” Az uniós biztos közölte azt is, hogy bár a nemzetbiztonság kérdése nem tartozik az EU hatáskörébe, ez azonban „nem mentesíti a tagállamokat” az uniós- és a nemzetközi jogból eredő egyéb kötelezettségeik, valamint saját, nemzeti alkotmányos követelményeik alól. Jourová a levelében világossá tette azt is: az Európai Bizottság elvárja, hogy az illetékes hatóságok a legteljesebb mértékben éljenek minden felügyeleti hatáskörükkel a Pegasus-kémprogram használatával kapcsolatos állítások alapos kivizsgálása és a polgárok bizalmának helyreállítása érdekében. Szintén egyértelművé tette, hogy az Európai Bizottság „szorosan nyomon fogja követni”, hogy a tagállami kormányok miként tesznek eleget az újságírók védelmének, biztonságának és szerepvállalásának biztosításáról szóló uniós ajánlásoknak.

Miután várhatóan a Pegasus-botrány hazai eseményei is részei lesznek a Magyarországról szóló jogállamisági jelentésnek, ezért minden magyar érdeke, hogy a Pegasus-ügyet is megnyugtatóan tisztázni lehessen és az esetleges felelősöket végül elszámoltassák. Ha ugyanis folytatódik a kormányzati ködösítés ebben a nemzetközi értelemben is súlyos ügyben, az tovább nehezítheti például a hazánknak járó uniós források mielőbbi felhasználását.

Budapest/Brüsszel – 2022.05.09.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21