mszp.hu | Európai Parlament Juncker Orbán-kormány
2015. október 06. 11:57

Ujhelyi a plenáris ülésen kérte számon Junckert a magyar kormányról szóló jelentés miatt

Ujhelyi a plenáris ülésen kérte számon Junckert a magyar kormányról szóló jelentés miatt
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kérte számon Jean-Claude Junckeren a magyar kormány lépéseivel kapcsolatos monitoring-jelentés elmaradását Ujhelyi István.

Az MSZP európai politikusa emlékeztette az Európai Bizottság elnökét, hogy az EP még idén júniusban elfogadott egy határozatot az Orbán-kormány demokrácia- és Európa-ellenes politikájával kapcsolatban, egyúttal előírta az Európai Bizottság számára, hogy szeptember végéig készítsen monitoring-jelentést az ügyben; ennek eredményéről azonban nem tudni.

Az MSZP európai politikusa felszólalásában ezt megelőzően arról beszélt: az európai nemzetek közössége azért jött létre, hogy évszázadok háborúskodása, nacionalista önzése, az európai országok egymással való véres versenyfutása véget érjen és egy elmélyült, együttműködő érdek- és értékközösségé váljon. "Egy ilyen ötszázmilliós uniónak nem lehet probléma az a menekültválság, amivel szembe kell néznünk. Abban az esetben, ha egészséges ez az unió. De látjuk, hogy beteg most ez a szervezetrendszer. És ha beteg a szervezetrendszer, akkor könnyebben legyőzhető a vírusok által. Most van egy vírus, ami bekerült az intézményrendszerbe és ez újra a politikai akarnokoknak, kormányfőknek a belpolitikai játszmái" - fogalmazott Ujhelyi István a plenáris ülésen. A szocialista politikus végül hozzátette: Magyarországnak nem csak az Orbán-kormány az arca, amit láthattak a televíziókon keresztül, hanem az a sok tízezer ember is, akik civilként, önkéntesként segítették a menekülteket. "Közülük sokan most is itt ülnek fenn a karzaton, nekik mutassák meg, hogy van Európának jövője!" - zárta felszólalását Ujhelyi István.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21