mszp.hu | Belföld, Külföld | roaming-díjak
2015. június 25. 15:50

Ujhelyi: a rezsicsökkentés kormánya a roaming-díjak mellett érvel

Günther Oettinger, az Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa bejelentette: szándéka szerint két év múlva kivezethetik a roaming-díjakat Európában. Ez mindenképpen előrelépés az Európai Tanács elé került korábbi javaslathoz képest, de továbbra is elfogadhatatlan az Európai Bizottság és az Európai Parlament korábban már nagy többséggel jóváhagyott döntéséhez képest. Utóbbi ugyanis már idén év végével kivezette volna a roaming-terheket.

Itt lett volna a lehetőség, hogy a rezsicsökkentés forradalmi kormánya az Európai Tanácsban és az európai intézmények közötti trialógus során valóban kiálljon az emberek érdekeiért és a roaming-terhek mielőbbi kivezetése mellett emeljen szót. Ehhez képest, míg a Fidesz EP-képviselői szóban a díjak mihamarabbi eltörlése mellett érveltek, addig Lázár János – írásbeli megkeresésemre a napokban megküldött - válaszából egyértelműen kiderült, hogy a magyar kormány a fokozatos, elnyújtott kivezetést támogatta. Lázár miniszter tájékoztatása szerint az Orbán-kormány álláspontja az, hogy a „roaming-díjak elhamarkodott megszüntetése” csak negatív következményekkel jár. Ez egyértelműen a fideszes kormánypárt kettős beszédét és teljes zavarodottságát mutatja.

Az mindenképpen üdvözlendő, hogy az eredeti tanácsi javaslathoz képest közelebb kerül, illetve kerülhet a roaming-terhek eltörlésének időpontja, de ezzel együtt is szégyenteljes, hogy inkább befolyásos országok befolyásos gazdasági lobbi-érdekei érvényesülnek, nem pedig a fogyasztóké.

Az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, kötelessége megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket. Ennek érdekében született a roamingdíj-csökkentésről szóló döntés, amelyből most – a magyar kormány egyetértésével - részben visszatáncolnak. A szektor fejlesztéséhez, progresszív gyarapodásához természetesen hozzá kell járulni, de ezzel együtt nem léphetünk visszafelé sem a megkezdett úton.

Európai demokrataként csak olyan döntést tudok teljes szívvel támogatni, ami az emberek terheinek mielőbbi és minél érdemibb csökkentésével jár.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő