mszp.hu | Belföld, Gazdaság | roaming-díjak
2015. június 30. 11:27

Ujhelyi: a roaming-díjak kivezetése nem teljes siker

Mindenképpen üdvözlendő, hogy az EU soros elnöksége és az Európai Parlament közötti tárgyalások végén ma hajnalra megállapodás született a roaming-díjak végleges eltörléséről. Ezzel, ha jelentősen megkésve is, de célt ér az a korábban megfogalmazott szándék, hogy az európai fogyasztók indokolatlan terhei mielőbb csökkenjenek. A végeredmény azonban így sem mondható teljes és feltétlen sikernek. 

Az Európai Bizottság még 2013-ban irányozta elő a roaming-terhek kivezetését, ezt az Európai Parlament tavaly nagy többséggel elfogadta. Ennek értelmében már idén év végén megszüntetésre kerültek volna a barangolási díjak, a tagállami kormányokat megjelenítő Európai Tanács viszont megtorpedózta a döntést és végül a csúsztatott, fokozatos kivezetést erőszakolta ki kompromisszumos megoldásként.

Az természetesen üdvözlendő, hogy 2017 nyarára - ha bizonyos feltételekkel is -, de végleg megszűnik a roaming-díjszabás. Az azonban elgondolkodtató, hogy a tagállami kormányok (beleértve a magát unortodox rezsicsökkentőnek valló Orbán-kormányt is) inkább a befolyásos országok befolyásos lobbijának engedtek, mintsem teljes erővel az európai fogyasztók mellé álltak volna.

Sajnálatos, hogy az Orbán-kormány sem a mielőbbi eltörlés, hanem a fokozatos kivezetés mellett érvelt az intézmények közötti tárgyaláson. Mert, míg a Fidesz EP-képviselői nyilvánosan a roaming ellen szólaltak fel, addig a Fidesz-kormány képviselői a zárt ajtók mögött már ellenezték a barangolási díjak "elhamarkodott megszüntetését".

Én, európai demokrataként csak olyan döntést tudok teljes szívvel támogatni, ami az emberek terheinek mielőbbi és minél érdemibb csökkentésével jár, egyúttal pedig a digitális világforradalom idején versenyképessé teszi Európát. Ez pedig, csak részben az.

Ujhelyi István,