mszp.hu | Külföld
2016. november 16. 17:28

Ujhelyi: a turizmusnak részesülnie kell az ETIAS tervezett bevételéből!

Ujhelyi: a turizmusnak részesülnie kell az ETIAS tervezett bevételéből!
Csak abban az esetben támogatható az Európai Bizottság kezdeményezése az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) bevezetéséről, ha az ebből származó uniós bevétel jelentős részét az európai turizmus marketingjére, az európai desztinációk promotálására fordítják.
A turizmus az európai gazdaság egyik motorja - az uniós GDP tíz százalékát biztosítja -, amely a válság idején is képes volt a növekedésre. A turisztikai szektor Európában közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. Egy ilyen intézkedés potenciális turistákat tántoríthat el a beutazástól, így a turisztikai szakma oldaláról minimumkövetelés, hogy ha ez a javaslat valósággá válik, akkor a bevétel jelentős részét turizmusmarketingre fordítsák.
 
A Bizottság a mai napon tett javaslatot tesz az ETIAS létrehozására a vízummentes utazók biztonsági ellenőrzéseinek megerősítése érdekében. Az ETIAS-engedély nem vízum, hanem enyhébb és fokozottan látogatóbarát szabályozás. A vízummentes országok állampolgárai továbbra is vízum nélkül utazhatnak, azonban a schengeni térségbe történő beutazásuk előtt egyszerű utazási engedélyt kell majd beszerezniük. Ez ötéves időszakra és többszöri utazásra érvényes, a kérelem díja 5 euró lesz a javaslat szerint. 
 
dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament közlekedés és turizmus bizottságának turizmusért felelős alelnöke

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21