mszp.hu | Belföld, Külföld | mentelmi jog Sneider Tamás
2016. szeptember 13. 14:02

Ujhelyi: a véleményem továbbra sem változott

Sneider Tamás jobbikos házalelnök korábbi feljelentése nyomán mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezték az Európai Parlamentnél, amelyet a mai plenáris ülés jóvá is hagyott Strasbourgban.

A mentelmi joggal kapcsolatban a parlament szakbizottsága - amely az ügy tartalmát illetően véleményt vagy állítást nem fogalmazott meg - arra az álláspontra jutott, hogy a Sneider által vitatott kijelentések idején nem az Európai-, hanem a magyar parlament képviselőire érvényes jogszabályok garantálták a jogi védelmemet, ezért az EP nem illetékes az ügyben. A jogtechnikai érvelést vitatom, a jobbikos képviselő által kifogásolt véleményem azonban változatlan.

Minimum furcsának találom, hogy egy rasszista indíttatású, erőszakos bűncselekményért felfüggesztett börtönre ítélt közszereplő jogi eszközökkel kíván tőlem elégtételt venni. Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy egy szélsőséges párt, szkinhead-múlttal vádolható tagja nem lehet közjogi méltóság. Sokatmondó, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében ez a mai napig így van.