mszp.hu | Külföld | Tourism On The S.P.O.T. turizmus
2015. február 20. 13:49

Ujhelyi: alapvető, hogy az európai közösség kiemelten kezelje a turizmust

Brüsszel, 2015. február 20. - Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) vezetőivel tárgyalt Madridban az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, Ujhelyi István. A magyar európai parlamenti képviselő a tárgyalások után úgy fogalmazott: alapvető fontosságú, hogy az európai közösség kiemelten kezelje a turizmust, ehhez pedig partnerekre van szükség.

A madridi találkozók során Ujhelyi István - aki egyúttal a TRAN-bizottság turisztikai szaktestületének (Tourism Task Force) szociáldemokrata vezetője - a szektor előtt álló feladatokról és az Európai Parlament politikai testületei, valamint a madridi világszervezet közötti minél strukturáltabb együttműködésről tárgyalt. A szocialista politikus Somogyi Zoltánnal, az UNWTO főtitkár-helyettesével folytatott egyeztetése során kiemelte: az Európai Parlament több mint száz képviselője támogatta a sok éves kihagyás után az idei ciklusban sikeresen újra megalakult Turizmus Intergroup-ot, amely a Task Force mellett szintén komoly lehetőséget biztosít az ágazat szakmai képviseletére.

„Ebben a munkában partnerekre van szükségünk. Alapvető fontosságú, hogy az európai közösség kiemelten kezelje a turizmust, amely szinte az egyetlen olyan ágazat, amely a gazdasági válság ellenére is bővülni tudott. Ráadásul egyes mérések alapján a világ GDP-jének kilenc, az európai közösség GDP-jének pedig öt százalékát ez a szektor termeli, amely emellett csaknem húszmillió európai munkahelyet biztosít” – fogalmazott a politikus Madridban.

 

 

Ujhelyi ismertette az EP szaktestülete előtt álló feladatokat és a meghatározott szakmai célokat: a fogyasztóvédelem megerősítését, a vízum- és biztonságpolitika összehangolását, valamint a harmadik országból - ezen belül is Ázsiából - érkező turisztikai igények jobb megismerését.

Az MSZP politikusa saját kezdeményezéssel is élt: a "Tourism On The S.P.O.T." (Special Partnership On Tourism) program keretében szorosabb együttműködést kíván létrehozni az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a turisztikai szektor képviselői között. Ez a fajta együttműködés a politikus szerint az ágazat lehetőségeit kihasználva megoldást biztosíthat például az ifjúsági munkanélküliség feszítő problémájára is. A S.P.O.T.-program megvalósításában a politikus érdemben számít az UNWTO együttműködésére is.