Ujhelyi az Európai Bizottsághoz fordul az uniós források befagyasztása miatt

Annak ellenére, hogy a magyar kormány képviselői szerint az uniós források kifizetései zökkenőmentesek és szerintük a kormányzati elosztórendszer visszás átalakítása miatt indult brüsszeli vizsgálatok is csak formaságok, a Magyarországot megillető uniós pénzek továbbra sem jutnak el hozzánk. Köszönhetően a magyar kormánynak, amely pökhendi módon megszegi az európai szabályokat és minden forrást saját maga alá akar vonni. Legyen az uniós fejlesztési büdzsé, vagy norvég civil alap.

Az Orbán-kormány cinikus kivagyiságának eredménye azonban - a nyilvánosságra került adatok szerint - egyedül az, hogy hónapok óta nem történtek uniós kifizetések, a kormány a legutóbbi számlákat meg sem küldte Brüsszelnek. Az érintett magyar vállalkozók, a kis- és középvállalkozások, az oktatási, egészségügyi vagy épp szociális szféra pedig eközben tétlenül és érdemi információ nélkül kénytelen várni. Miközben a kormány mindössze tizenötmilliárd forintot szán az ifjúsági garanciaprogramban a fiatalok munkanélküliségének felszámolására, addig most ennek több mint hatvanszorosát kockáztatja.
 
Miután az Orbán-kormány ismét csak ködösít és becsapja a nyilvánosságot az ügyben, ezért a mai napon írásbeli kérdéssel fordultam az Európai Bizottsághoz. Ebben többek között arra várok választ, hogy pontosan hol tartanak a megkezdett vizsgálatok, vannak-e már részeredmények, mi indokolja pontosan a kifizetések átmeneti hiányát, a magyar kifizető-rendszer mely részeit tartja kifogásolhatónak a brüsszeli testület, de arról is pontos tájékoztatást várok, hogy mikor nyújtott be utoljára a magyar állam uniós számlát, mikor történtek az utolsó utalások és mikorra várható, hogy ismét megindulnak a kifizetések.
 
Az Európai Unió átláthatóságra és tisztességes, egyenlő eljárásra vonatkozó szabályait a magyar kormánynak is be kell tartania. Azt azonban el kell kerülni, hogy Orbán Viktor és kormányának tudatos gátlástalansága vagy tudatlan hibája miatt a magyar embereket, a magyar vállalkozókat büntessék. Mi, magyar szociáldemokraták nem a fideszes erőtér, hanem a magyar emberek valós érdekeit képviseljük.
 
Ujhelyi István
EP-képviselő