mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | uniós források
2015. január 20. 14:56

Ujhelyi: az Európai Csalás Elleni Hivatal is aggódik a magyar uniós pénzekért

„A felvázolt helyzet kételyeket támaszthat azzal kapcsolatban, hogy az uniós források elosztása teljes mértékben a vonatkozó hatályos európai szabályokkal összhangban, illetve az áttekinthetőség alapelvének maradéktalan tiszteletben tartásával történik-e” - többek között ezt válaszolta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Ujhelyi István megkeresésére. 

Az európai parlamenti képviselő még tavaly évvégén, az önkormányzati kampány idején elhangzott fideszes nyilatkozatok miatt kért állásfoglalást az európai szervezettől, kifogásolva, hogy a magyar kormánypárt több vezetője is nyíltan kijelentette: csak azok az önkormányzatok részesülhetnek majd uniós forrásokból, ahol fideszes vezetőt választanak. 

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy amikor a „fideszes zsarolás elleni” preventív céllal az OLAF-hoz fordult állásfoglalásért, már sejtette, hogy olyan választ fog kapni, ami egyértelművé teszi: a magyar kormányzat nem oszthatja pártpolitikai alapon a magyar településeknek az uniós forrásokat. 

A politikus Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján felszólította a magyar kormányt, hogy a hatályos fejlesztési ciklusban csakis szakmai alapon és a programok felkészültsége alapján osszák szét az uniós keretet. „Nem fordulhat elő az, hogy megyei jogú városok közül például olyan település több támogatást kapjon, amelynek fideszes vezetője van, mint például Szeged, amely szocialista polgármestert választott” - fogalmazott Ujhelyi. 

Az MSZP európai képviselője bejelentette azt is, hogy folytatja a tavaly megkezdett konzultációsorozatot, amelynek részeként baloldali polgármestereket hívott meg az Európai Unió központjába annak érdekében, hogy a településvezetők minél hatékonyabb és közvetlenebb kapcsolatot alakíthassanak ki az európai döntéshozókkal. Ujhelyi István szerint az OLAF kijelentése a veszprémi választók felé is üzenet arról: bátran szavazhatnak az ellenzéki jelöltre, mert emiatt nem érheti retorzió a várost.