mszp.hu | Belföld, Külföld | Egészségügy
2020. január 22. 02:21

Ujhelyi: az európai egészségügyi minimum garanciát jelent majd a hálapénzzel szemben!

Ujhelyi: az európai egészségügyi minimum garanciát jelent majd a hálapénzzel szemben!
„Elengedhetetlen az egészségügyi szektor erkölcsi-morális megújulása és az orvos-beteg kapcsolat megerősítése. Az általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás megteremtésével erre is garanciákat fogunk tudni adni” - fogalmazott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Magyar Orvosi Kamara javaslatára reagálva.
Mint ismert, a szakmai szervezet szerint a visegrádi négyek szintjére kellene emelni a hazai orvosbéreket, majd ezt követően bűncselekményként kezelni a hálapénz elfogadását. Az MSZP európai politikusa egyetértéséről biztosította az Orvosi Kamarát, hozzátéve: a hálapénz rendszere gátolja a teljes transzparenciát az egészségügyben és egyértelműen kiszolgáltatottá teszi a betegeket.
 
Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az általa kezdeményezett és a szakmai szervezetek által is formált Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás (EEMSZ) javaslataiban többek között az az elvárás is szerepel, hogy minden érintett uniós tagállamban külön akciótervet kelljen készíteni és elfogadni a hálapénz felszámolása érdekében, de ugyanígy szerepel az EEMSZ-ben az is, hogy „amennyiben szükséges, akár a büntető-törvénykönyv vagy más, vonatkozó jogszabály kapcsolódó módosítása” is elvárt a megfelelő megoldás érdekében.
 
Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az egészségügyi minimum program kiemelten foglalkozik az érintett ágazat dolgozóinak bérrendezésével is: előírja például a tagállamoknak az ágazati minimálbér lehetséges bevezetésének vizsgálatát. Ujhelyi emlékeztetett, hogy korábban egyedül az MSZP európai programjában szerepelt az egészségügyi ágazati minimálbérre vonatkozó javaslat, amely hasonló a Magyar Orvosi Kamara által most javasolthoz és amelyet az Orbán-kormány tárgyalás nélkül söpört le a tárgyalóasztalról.
 
„Minden európai polgárnak joga van ahhoz, hogy megkülönböztetés nélkül hozzáférjen a jelenkor technológiai- és szakmai színvonalának megfelelő, általánosan elvárható szintű egészségügyi ellátáshoz. Ehhez többek között a hálapénz rendszerének felszámolására és az egészségügyben dolgozók bérének tisztességes rendezésére is szükség van. A Magyar Orvosi Kamara javaslatát ezért csak támogatni tudjuk.
 
Hamarosan az Európai Bizottság asztalára teszem az egészségügyi minimum-csomagunkat, amely erre és a teljes rendszer elvárt működésére is javaslatokat tesz majd” – tette hozzá Ujhelyi István.
 
Brüsszel – 2020-01-21 

Kapcsolódó párttagok