mszp.hu | ügyészség | Európai Unió
2017. október 04. 12:57

Ujhelyi az Európai Ügyészség támogatására szólította fel a fideszes EP-képviselőket

Becsületbeli ügynek nevezte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdai, strasbourgi sajtótájékoztatóján a közös uniós ügyészség támogatását és erre szólította fel a kormánypártok EP-képviselőit is. Az Európai Parlament csütörtökön szavaz a szervezet felállításáról, amelynek a napokban már az EP szakbizottsága is zöld utat adott.

A luxembourgi székhelyű EU-s vádhatóság hatékony nyomozásokat tud majd folytatni az uniós költségvetést érintő bűncselekmények, így a tízmillió eurót meghaladó nemzetközi áfa-csalások, illetve az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos, tízezer eurót meghaladó csalások esetén. Ebben az esetben ugyanis a szervezet határokon átnyúló intézkedéseket tehet anélkül, hogy hosszadalmas igazságügyi együttműködési eljárásokat kellene igénybe vennie. Az Európai Ügyészség a meglévő uniós intézményektől független hivatal lesz, s a létrehozását már húsz tagállam támogatta, a közép-európai régióból egyedül az „illiberális politikát követő” Lengyelország és Magyarország nem.

Ujhelyi a strasbourgi sajtótájékoztatón rámutatott, hogy Magyarország az elmúlt években több mint tízezermilliárd uniós támogatást kapott, amelyet a befizető országok adófizetői azért adtak, hogy fejleszthessük belőle hazánkat. „Tény, hogy a következő években Magyarország továbbra is számít az uniós forrásokra, mert enélkül a magyar gazdaság növekedése mínuszba fordulna. Tény az is, hogy Magyarország jelenleg az egyik legfertőzöttebb uniós tagállam a közösségi forrásokat érintő korrupció tekintetében. Tény az is, hogy nincs még egy olyan európai ország, ahol a kormányfő kedvenc gázszerelője néhány éven belül multimilliárdossá válna, ráadásul úgy, hogy vagyonának egy jelentős részét uniós forrásokból gyarapítja. És tény az is, hogy a legtöbb kritikát épp a magyar uniós forrásfelhasználás rendszere kapta az elmúlt években” - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: az európai adófizetőknek és a magyaroknak is érdekében áll tehát, hogy a „fideszes hatalom nagy barátjától, Polt Pétertől” független vádhatóság vizsgálja ki az uniós forrásokat érő visszaéléseket. Az európai parlamenti képviselő felszólította a fideszes EP-képviselőket, hogy „szemben a kormány ezzel kapcsolatos döntésével”, szavazzák meg az Európai Ügyészség felállítását.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21