mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. február 07. 22:51

Ujhelyi: az OLAF-hoz fordulok a Turizmus Ügynökség pénzosztása miatt

Nem először merül fel törvénytelenség és becstelenség a Magyar Turizmus Ügynökség (MTÜ) uniós és hazai pénzfelhasználása kapcsán.

Ennek egyik újabb bizonyítéka a járványkezelés részeként - helyenként sajátos módon - szétosztott forrásokról szóló újabb beszámoló.

Az Európai Parlament turizmusért felelős vezetőjeként, a szakbizottság illetékes alelnökeként számtalan alkalommal hívtam fel már a figyelmet az MTÜ fideszes kifizetőhelyként való működésére és számos kifogásolható döntésére; nem egy esetben csak peres úton hozzájutva a kapcsolódó közérdekű adatokhoz.

Az új kormánynak fontos feladata lesz az MTÜ azonnali, teljes átvilágítása, a kifogásolható döntések meghozóinak kérlelhetetlen elszámoltatása. A turizmus szektor közel 27millió embernek ad munkát Európában, ebből legalább félmillió embernek biztosítja a megélhetését Magyarországon. A Fidesz és kiszolgáló személyzete - sok más ágazattal együtt - a turizmusban is csak egy lerabolható, pénzkifizetőhelyet látott az elmúlt időszakban. Ebben gyökeres változás lesz a kormányváltás után: az egyesült ellenzék megadja a neki járó figyelmet és törődést a szektornak, a valódi turisztikai termékfejlesztést, térségi- és város marketinget, a szolgáltató jelleget és az európai szervezetekhez való visszakapcsolódást fogja előtérbe helyezni.

Az MTÜ uniós pénzosztása kapcsán most megjelent adatok alapján az OLAF-tól kérek hivatalos vizsgálatot. A szakmáért felelős európai politikusként nem hagyhatom, hogy a Magyar Turizmus Ügynökség visszás pénzosztása a teljes ágazatra, a tisztességes vállalkozásokra és személyekre is árnyékot vessen.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közlekedési és turizmus bizottságának szektorért felelős alelnöke

Budapest/Brüsszel - 2022.02.07.