mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. február 10. 15:01

Ujhelyi: az Orbán-kormány is felelős a vakcina-beszerzés hibáiért!

Ujhelyi: az Orbán-kormány is felelős a vakcina-beszerzés hibáiért!
Sportot űz a magyar kormány abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcina-beszerzés lassúsága miatt, de azt elfelejti közölni, hogy a közös közbeszerzésnek a magyar kormány is aktív hozzájáruló partnere volt – erről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő beszélt szerdai online sajtótájékoztatóján, az Európai Parlament brüsszeli épületében.

Az EP napirendjén szerepel az uniós oltási stratégia megvitatása, így a közös vakcina-beszerzés hiányosságainak feltárása is a plenáris ülés témája.

Az MSZP európai politikusa sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy soha nem volt példa korábban ilyen mértékű közös oltóanyag-beszerzésre az Európai Unióban, ezért ez a folyamat mindenképpen sok tanulsággal szolgál. Ujhelyi szerint az EU-nak szüksége van saját egészségügyi-gyógyszergyári kapacitásra, az Unió nem lehet kiszolgáltatott a fejlettebb háttériparral rendelkező földrészeknek. A szocialista képviselő emlékeztetett, hogy az általa szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió egyik fontos célkitűzése – a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett – az európai egészségipar megteremtése is. „Azért alakult most ki a politikai egymásra mutogatás, mert a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállaltak az első hónapban” – fogalmazott az EP-képviselő.

Ujhelyi István a tájékoztatón bejelentette: tisztán kell látnia a közvéleménynek a vakcina-beszerzés részleteit, ezért közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumokhoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz is az ügyben. Az MSZP politikusa hangsúlyozta, hogy bár az Orbán-kormány úgy tesz, mintha a közös beszerzés egy, a magyar kormányra ráerőltetett és tőle független program lenne, a valóság ezzel szemben az, hogy a Fidesz-kormány képviselője folyamatosan és aktívan részt vett ebben a folyamatban. Ujhelyi közölte, hogy az uniós beszerzést egy olyan irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát és amelynek a végén jóvá kellett hagyni a keretmegállapodást.

Az Európai Bizottság hivatalos közlése szerint az egyes országokba irányuló szállításra vonatkozó szerződéseket a Bizottság nem ír alá, vagyis a tagállamok feladata, hogy a keretmegállapodásban lekötött oltóanyagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal – ismertette Ujhelyi.

Az MSZP EP-képviselője többek között arra vár mielőbbi választ a kormánytól, hogy ki képviselte az Orbán-kabinetet az uniós tárgyalásokon, illetve, hogy a magyar kormány emelt-e bármikor kifogást az uniós beszerzés részleteivel kapcsolatban. Ujhelyi azt is tudni akarja, hogy melyik kormányzati szerv a felelős azokért az egyedi megállapodásokért, amelyeket az oltóanyag-gyártókkal kellett kötni a leszállítási-logisztikai részletek rendezése érdekében. Ugyancsak választ vár arra, hogy melyik vakcinából milyen mennyiséget és milyen szállítási határidővel rendelt meg a magyar kormány, illetve ezek leszállítása során felmerült-e már késlekedés, vagy hiányos szállítás. Ha pedig igen, akkor a kormány milyen lépéseket tett a gyártócégekkel szemben, milyen jogi garanciák vannak arra, hogy a magyar kormány által leadott igények teljesülnek.

„Közösen kell rákényszerítenünk a gyártókat arra, hogy a lekötött 2,5 milliárd vakcinát mihamarabb leszállítsák Európának. A magyar kormány feladata emellett, hogy tisztességesen, átlátható módon és biztonságosan megszervezze az oltást Magyarországon!” – tette hozzá Ujhelyi István.

Brüsszel – 2021.02.10.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21