mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. november 05. 09:51

Ujhelyi az uniós biztossal egyeztetett az Európai Egészségügyi Unióról!

Ujhelyi az uniós biztossal egyeztetett az Európai Egészségügyi Unióról!
Újabb lépéssel közelebb kerültünk az Európai Egészségügyi Unió széleskörű megvalósításához - így értékelte Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a zártkörű online egyeztetését Stella Kyriakides egészségügyért felelős uniós biztossal.

A találkozó kapcsán az MSZP európai politikusa elmondta: folyamatos kapcsolatban állnak a szakterületért felelős biztos kabinetjével és az elmúlt hónapokban aktívan egyeztettek már az Európai Egészségügyi Unióról, illetve a koncepcióhoz kapcsolódó egyéb javaslatokról és programokról, így például a minimum-szolgáltatások keretrendszerének kidolgozásáról.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elkötelezett az egészségügyi ellátórendszerek közötti erősebb koordináció mellett, legutóbb a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is kiállt évértékelő beszédében az egészségügyi unió szükségessége és a tagállami kompetenciák kérdésének későbbi megvitatása mellett.

Az MSZP képviselője a program egyik kezdeményezőjeként és kidolgozójaként hangsúlyozta, hogy a javaslatcsomag továbbra sem megy szembe az Unió alapszerződésével és nem is kíván átnyúlni a tagállami jogkörökön, viszont a Szociális Pillérben megfogalmazottakkal összhangban biztosítani kívánja minden európai polgárnak a megfelelő minőségű egészségügyi ellátást. Ujhelyi István hozzátette: a koronavírus miatt most még nagyobb figyelem irányul az egészségügyi ellátórendszerek felkészültségére és teljesítőképességére, ezért van szükség a tagállami stressztesztek elvégzésére és egy széleskörű konzultációra az egészségügyi unióval kapcsolatban.

A Kyriakides biztossal való egyeztetés részleteit illetően az MSZP képviselője leszögezte: az Európai Bizottság egészségügyi kabinetje nyitott és együttműködő a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban, ezért mindenképpen bizakodásra ad okot a további közös munka.

Brüsszel - 2020.11.05.