mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. június 22. 22:18

Ujhelyi: azonnal lélegeztetőgépre kell rakni a turisztikai szakmát!

Ujhelyi: azonnal lélegeztetőgépre kell rakni a turisztikai szakmát!
Azonnal lélegeztetőgépre kell rakni a turisztikai szakmát – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arról az állásfoglalásról, amit jelentős többséggel fogadott el pénteken az Európai Parlament, s melynek egyik kidolgozója és beterjesztője volt.
„Nagyon sokan tönkrementek, nincs megélhetésük, nincs 1-2 hónap türelmi, várakozási idejük ezeknek a családoknak” – mondta a politikus az ATV Start című műsorában hétfőn, ahová Trippon Norberttel, a DK budapesti elnökével együtt hívták.
 
 
Ujhelyi kiemelte: bár a magyar kormány „a saját oligarchakörnyezetéhez tartozó”, 4-5 csillagos szállodák fejlesztésére adott a járvány alatt 84 milliárd forintot, a turizmus valójában „a pék, aki reggel azért felkel, hogy kiszolgálja a turistát péksüteménnyel; a balatoni sütöde; a felszolgáló, a stewardess, nagyon sok kisvállalkozó” – Magyarországon mintegy félmillió ember.
 
Az európai parlamenti állásfoglalás az ő azonnali megsegítésükön kívül hosszútávú európai startégiát céloz meg, tömegturizmus helyett fenntartható iparággal, valamint egy állandó krízismenedzselési struktúrát, amely módszereket és forrásokat is teremt az ágazat megsegítésére szükség esetén.
 
„Felkértük az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy ennek megfelelően dolgozzanak” – mondta Ujhelyi.
 
A műsor nagy részben az önkormányzatok forrásainak kormányzati elvonásáról szólt; Trippon szerint a „gyenge, gyáva és bosszúéhes” kormány „anakondaként tekeredik a városok nyakára és szuszról szuszra próbálja kiszorítani (…) az életet a településekből”, nem az önkormányzatokat, hanem az ott élő embereket sújtva.
 
Ujhelyi azzal csatlakozott: együtt kell tiltakozni, mert ez nem Budapest-vidék probléma, „ez mindenkit utol fog érni, a legkisebb falvakat is, ahol nem hajlandók beállni a NER-t szolgálni a polgármesterek”.
 
Mint mondta, ezért küzd annak érdekében, hogy a magyar önkormányzatok „mentőkötélként” önállóan is európai uniós forráshoz juthassanak. 
 
Elmondta: eddig is volt erre lehetőség, de „a kalapban nagyon kevés pénz volt”, mert „nem volt eddig arra példa az Unióban, hogy a kormány az EU-s pénzekkel zsarolja az önkormányzatokat”, a tagállamokban eddig föl sem merült ilyen probléma.
 
Mint mondta, ezeknek a forrásoknak és a felhasználhatóságuk céljainak a bővítésén dolgozik, hogy az EU következő 7 éves költségvetésében legyen ilyen keret.
 
A műsorban Ujhelyit faggatták az asszisztenséről is, aki a kórházi ágyfelszabadításról szóló MSZP-s, utóbb a párt internetes felületeiről lekerült videó készítésekor a kamerát kezelte. A Start egyik műsorvezetője úgy aposztrofálta Szalay Tamás Lajost, mint „mondjuk úgy, újságíró”, illetve „médiamunkás”.
 
Ujhelyi közölte: Szalay, aki szívességből forgatta a videót, azóta dolgozik kabinetfőnökeként, hogy korábbi munkahelyét, a Népszabadságot tönkretette és bezáratta a hatalom; nála tisztességesebb, okosabb és jobb szakembert keveset ismer.
 
Hangsúlyozta: persze a Fidesz érdeke az volt, hogy ne a videó valódi tartalmáról szóljon a közbeszéd, azaz ne arról, hogy Kásler miniszter és a kormány kockáztattak-e, tönkretettek-e emberi életeket az ágykiürítéssel – mint ahogy az egyik áldozat hozzátartozója, aki Helsinki Bizottsághoz fordult emiatt, a filmben el is mondta.