mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. március 09. 10:12

Ujhelyi: csak az Európai Egészségügyi Unió jelent majd megfelelő betegbiztonságot

Ujhelyi: csak az Európai Egészségügyi Unió jelent majd megfelelő betegbiztonságot
Történelmi átalakulást hozhat az európai ellátásban az Unió egészségügyi programja, amelynek elfogadását a mai napon tárgyalja az Európai Parlament.

Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy az egészségügyi ágazat végre megfelelő figyelmet élvező prioritás legyen; a részsikert pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a – mai napon elfogadásra kerülő - „EU4Health” nevet viselő egészségügyi csomag 5,1 milliárd eurós pénzügyi kerete már a tizenkétszerese annak, amennyit eddig az Unió a korábbi hétéves költségvetéseiben erre a területre költött.

A koronavírus miatti járvány tökéletesen megmutatta, hogy a globális fenyegetésekkel szemben nem lehet pusztán tagállami megoldásokat adni: a klímaválság, a menekült-krízis vagy éppen az egészségügyi járványhelyzetek mind olyan kihívások, amelyekre sikerrel csak közösen, megfelelő szolidaritással és mélyebb integrációval tudunk hosszútávon is ható megoldásokat adni.

Forradalmi áttörés, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban tehát több mint 1800milliárd forint fog rendelkezésre állni ahhoz, hogy jobban felkészítsük az EU egészségügyi rendszereit a jövőbeli veszélyekre és kihívásokra. Ez az egészségügyi cselekvési terv olyan területeken járul hozzá a tagállami kiadásokhoz, ahol az uniós szintű közbenjárás mindenképpen előnyös: így például a határon átnyúló egészségügyi veszélyek kezelésében, a gyógyszerek és orvosi eszközök hozzáférhetőségének és megfizethetőségének biztosításában, vagy például az európai egészségügyi adattér létrehozásában. Ez azonban csak az út eleje és a szükségesen elvégzendő feladatok egyik része.

Ahhoz, hogy az európai közösség sikerrel tudja felvenni a harcot a koronavírushoz hasonló egészségügyi fenyegetésekkel, sürgősen ki kell egyenlítenie a tagállami ellátórendszerek közötti különbségeket. Jelenleg ugyanis súlyos aránytalanságok és egyensúlytalanságok tapasztalhatóak a közegészségügyi rendszerekben; elsősorban a kelet-európai és részben déli tagállamok esetében.

Egy szolidaritásra épülő közösségben pedig nem tartható, hogy a polgárok életminősége és túlélési esélye azon múlik, hogy melyik tagállamban élnek, vagy hogy hol kapnak ellátást. A tagállami hatáskörök tiszteletben tartása mellett olyan minőségi kritériumokra van szükség, amelyek egyszerre garantálják a megfelelő minőségű, európai szintű ellátást és biztosítják a betegbiztonságot. Ez az általam szorgalmazott és részben általam kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepciója, amelynek minél szélesebb körű kibontása és megvalósítása a következő időszak feladata és amelyhez az „EU4Health”-program megfelelő támasztékot fog biztosítani. Bízom benne, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság után a tagállami kormányok is partnerek lesznek az Európai Egészségügyi Unió korszakos programjának minél teljesebb megvalósításában.

Bár a Fidesz EP-képviselői egyelőre totális harcot folytatnak a koncepció ellen, az mindenképpen pozitívum, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésein az állam- és kormányfők is egybehangzóan elkötelezték magukat az egészségügyi unió megvalósítása mellett. Még Orbán Viktor is.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az EP közegészségügyi bizottságának tagja
az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának egyik kidolgozója


 Brüsszel/Budapest – 2021.03.09.

Kapcsolódó párttagok