mszp.hu | Belföld | Kulcsár cipők Jobbik
2015. március 17. 18:13

Ujhelyi elítéli Kulcsár Gergely tettét

Ujhelyi István Tanja Fajonnal, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnökével közös közleményben ítélte el Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő viselkedését.

A politikus az alábbiakat írta Facebook-oldalán:

Tanja Fajonnal, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnökével közös közleményben ítéltem el a Jobbik legújabb minősíthetetlen gaztettét: tudniillik, hogy Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő beleköpött a Holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőszobrokba. Az S&D-frakció sajtóosztálya által nemrég kiadott dokumentumban leszögeztem: a szélsőséges politikus méltatlanná vált arra, hogy tagja legyen a Magyar Országgyűlésnek és az európai közéletnek. Azok pedig, akik megtűrik maguk között a Holokauszt áldozatait megbecstelenítő személyeket, azok maguk is becstelenné válnak.

A Magyarországon jelenleg kormányzó Fidesz láthatóan csendben, baráti összekacsintással tűri a Jobbik minden egyes vállalhatatlan megnyilvánulását. Mi, európai szociáldemokraták viszont nem maradunk, nem maradhatunk szótlanok – szögeztem le a közleményben.

Tanja Fajon képviselőtársam ehhez kapcsolódóan azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a szabadság és emberi méltóság védelmére született. Az európai közösségünkben nincs helye az antiszemitizmusnak és bármilyen gyűlöletbeszédnek. Szocialista képviselőtársam rámutatott: mind a magyar kormánynak, mind pedig az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy az Alapjogi Chartában foglaltakat Európa-szerte betartják; még inkább akkor, ha egy parlamenti képviselőről van szó.