Ujhelyi: embert barátjáról, Orbánt szövetségeséről!

Orbán Viktor és kormánya immár nyíltan vállalja, hogy az emberi jogok határozott védelme és az európai értékek megtartása helyett inkább az elé dobott aprópénzt választja. Azzal, hogy a magyar miniszterelnök az Azerbajdzsánban zajló jogtiprások figyelembevétele nélkül mintaállamnak nevezte új stratégiai szövetségesét, beismerte, hogy néhány azeri manatért kész eladni magát. 

A fideszes rezsim nemrég világossá tette, hogy külpolitikájában nem az európai értékeket fogja követni, kizárólag a gazdasági érdeket, vagyis a pénz szavát. Azt, ami a nemzeti együttműködés rendszerének és kiszolgálóinak láthatóan a legfontosabb. 

Kétségtelen tény, hogy Azerbajdzsán az elmúlt években komoly eredményeket és növekedést tudott felmutatni, több területen pedig Magyarország számára is hasznos lehet a velük való együttműködés. Erre törekedni is kell, de nem feladva és eladva európai értékeinket. 

Orbán Viktor ugyanis egy olyan "illiberális" országot nevezett mintaállamnak, ahol az államvezetői klánnal kritikus személyeket börtönnel fenyegetik, ahol a hatóságok képviselői olykor fizikai erőszakot alkalmaznak, koholt vádak alapján ítélnek el újságírókat, ahol ellenzéki tüntetések szervezőit bántalmaznak. A Fidesz számára mintaként szolgáló országban a Freedom House jelentése szerint hosszú ideje nem volt tiszta és tisztességes egyetlen választás sem, az államvezetéssel szemben kritikus civilszervezeteket pedig egyszerűen bezáratják vagy feloszlatják. Arról nem is beszélve, hogy Orbán Viktor azzal az azeri vezetéssel kötött épp stratégiai megállapodást, amely nem is olyan régen - ha hinni lehet a Fidesz hivatalos közléseinek - nem tartotta be a kormánynak tett ígéretét a hazaengedett azeri baltás gyilkos büntetésének letöltésével kapcsolatban. Vagy éppen, hogy nagyon is. 

A kormányfő mai kijelentései után már csak arra lennék kíváncsi, hogy létezik-e még a Fidesz Diktatúraellenes Akciócsoportja, amely közel tíz évvel ezelőtt még azt szorgalmazta, hogy magyar állami vezető ne utazzon olyan országba, ahol nem szabadon választott parlamentek működnek. A csoport tagjai között akkor még Rogán Antal, Gyürk András és az azóta külügyminiszterré lett Szijjártó Péter neve is olvasható volt. 

Embert barátjáról, Orbánt szövetségeséről! Magyarország bölcsebb külpolitikát érdemel, a magyarok pedig az európai értékeket követő vezetőket!

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke
európai parlamenti képviselő