mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. augusztus 05. 13:44

Ujhelyi: Európa lehagyott minket az oltási hatékonyságban

Ujhelyi: Európa lehagyott minket az oltási hatékonyságban
Hamis védettségérzetet ad a kormányzati sikerpropaganda, pedig még messze vagyunk a biztonságos nyájimmunitástól; ezért a kormány felelőssége, hogy legyen még néhány millió magyar, aki rövid időn belül beolttatja magát – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közölte csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának MSZP-s tagja hangsúlyozta, hogy Magyarország sem ússza meg a negyedik covid-hullámot, a súlyossága azonban többek között azon fog múlni, hogy a lakosságot megfelelő információval látjuk-e el a védekezés során. Ujhelyi szerint a kormányzat eddig leginkább csak sikerpropagandára használta a járványkezelést, ez azonban visszavetette az oltási kedvet hazánkban.

”Valami gyermekkorból hozott kisebbségi komplexus lehet a kormányfőnél és a Fidesznél, hogy állandóan versenyhelyzetet idéz elő, valamit mindig le kell győznünk, mindig elsőnek kell lennünk, ha pedig nem sikerül, akkor csendben hallgatunk” – fogalmazott Ujhelyi, rámutatva arra, hogy a harmadik oltás bevezetését is sikerként hirdeti a kormány, miközben arra Magyarországon azért van idő előtt szükség, mert Európában egyedül nálunk használták fel nagy tömegben a kínai Sinopharm vakcinát, amelynél az oltások ellenére igazolhatóan tömegek maradtak valós védettség nélkül. „A kormány mindenből hamis sikerpropagandát csinál: most is, mintha kijönne a diák az iskolából és boldogan hirdetné, hogy a bukás után elsőként jelentkezhet pótérettségire” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a Fidesz-kormány az átoltottsági arányokról is hallgat, leginkább azért, mert az adatok szerint már komolyan visszaestünk az európai összehasonlításban.

Az MSZP európai politikusa rámutatott, hogy az Európai Unió teljesítette időarányos vállalását: már az EU lakosságának több mint 71 százaléka megkapta az első oltását, ez hazánkban csak 66,7 százalék, amivel az uniós tagállamok között hátul, a tizenhatodik helyen állunk. Ujhelyi a sajtótájékoztatón példaként említette, hogy a teljes (két dózisos) átoltottságban sem vagyunk már az élen: miközben Máltán 84,8 százalékos, a kormány által folyamatosan támadott Belgiumban pedig 74,6 százalékos az arány, addig Magyarország csak a tizedik helyet tudja jelenleg tartani a maga 64,8 százalékos eredményével. Ennél is súlyosabbnak ítélte meg a korosztályos adatokat az MSZP európai politikusa, rámutatva: míg a veszélyeztetett 80 év feletti korcsoportban Ausztriában például már 99,2 százalék az oltottság, addig ez Magyarországon csak 74,1 százalék. Az 50-60 év közöttiek esetében is az uniós átlag alatt teljesítünk: hazánkban ez a korcsoport 69,7 százalékosan van beoltva, míg ugyanez az arány például Dániában már 93 százalék.

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint súlyos figyelmeztető jel, hogy míg az uniós tagállamok jelentős többsége szépen halad a biztonságos nyájimmunitás felé, addig Magyarországon a Fidesz-kormány propagandája miatt ez a folyamat lelassult, sőt szinte leállt. Ujhelyi emlékeztetett, hogy a szakértők eredetileg legalább 70 százalékos átoltottsághoz kötötték a nyájimmunitást, de friss amerikai kutatások a delta variáns miatt már 85-90 százalékos arányt is szükségesnek tartanak. A szocialista politikus hozzátette, hogy jelenleg több mint nyolcmillió adag – többségében európai oltóanyag – vár beadásra az állami raktárakban, vagyis vakcinabőség van; csak Pfizerből közel hárommillió dózis áll rendelkezésre.

„Nem lenne szerencsés, ha úgy járnánk, mint tavaly, amikor nyáron a kormány elment szabadságra, elővették a jachtjaikat, felültek a magán-repülőgépeikre, majd szeptemberben rádöbbentek, hogy zárni kell az országot. Csak az a kormány tudja megvédeni az állampolgárait, amely folytatja a védekezést és nem csak akkor foglalkozik a kérdéssel, amikor egy pillanatfelvétel alapján győztesnek mondhatja magát. A Fidesz-kormány felelőssége óriási: félre kell tennie a hazug propagandát és helyette arra koncentrálni, hogy legyen még néhány millió ember Magyarországon, aki átérzi az oltás felelősségét és beadatja magának a vakcinát. Ekkor lesz csak nyájimmunitás és ekkor érezhetjük csak biztonságban magunkat” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Budapest/Brüsszel – 2021.08.05.

Kapcsolódó párttagok