mszp.hu | Belföld, Külföld | szavazati jog
2016. április 22. 13:35

Ujhelyi európai konzultációt kezd a külföldön dolgozó magyarok szavazati jogáról

Ujhelyi európai konzultációt kezd a külföldön dolgozó magyarok szavazati jogáról
„Tarthatatlan, hogy egy uniós tagországban nem biztosítják az egyenlő választójogot, az állampolgárokat pedig antidemokratikus módon rangsorolják. Az európai fiatalok megdöbbentőnek nevezték, hogy a külföldön tanuló vagy dolgozó magyar társaikat adott esetben korlátozzák alkotmányos jogaik gyakorlásában. Ez mindenképpen érdemi lépéseket tesz szükségessé!” – összegezte tapasztalatait Ujhelyi István szocialista politikus, aki az Európai Parlament S&D-frakciójának szabadegyetemi programján vesz részt az olaszországi Reggio Emiliában.

Az immár második alkalommal megrendezett „School of Democracy”, azaz a „Demokrácia iskolája” címet viselő négynapos eseményen harminc országból – köztük Magyarországról - érkező, több mint száz baloldali fiatal tanácskozik az európai közösséget jelenleg feszítő problémákról, így a migrációról, a populizmusról, terrorfenyegetettségről vagy épp a demokratikus jogok csorbulásáról.

A megrendezett vitafórumokon Martin Schulz EP-elnök és Gianni Pittella S&D-frakcióvezető mellett részt vesz többek között Maria Elena Boschi olasz alkotmányügyi miniszter, illetve mások mellett még Andor László volt uniós biztos és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is.

Az MSZP politikusa a globalizáció kihívásairól szóló vita vezetőjeként elsősorban a közös európai megoldások szükségességét és a demokratikus alapjogok kérlelhetetlen védelmét emelte ki, de beszélt a kétsebességes Európa veszélyeiről és a helyi, városi döntési szintek megerősítéséről is.

Az európai demokráciáról szóló vitákon többször is szóba került az „orbáni illiberális állam” működése, ezzel kapcsolatban pedig a választások tisztasága. A szabadegyetem hivatalos programjait követő kötetlen beszélgetései során az MSZP politikusa rámutatott, hogy a „fideszes pártkatonákkal felhígított Alkotmánybíróság” legutóbbi döntése értelmében nem ütközik a hatályos alaptörvény előírásaiba, hogy míg az újonnan állampolgárságot szerzett külhoni magyarok könnyített módon levélben is szavazhatnak, addig a többszázezer külföldön tanuló és dolgozó – többségében fiatal – magyar választó csak a konzulátusokon és nagykövetségeken adhatja le szavazatát. Ez pedig a legtöbb esetben áthidalhatatlan nehézségekbe ütközik.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy a Fidesz prominensei a 2010-es választások előtt több alkalommal is határozottan kijelentették, hogy a kettős állampolgárság mellé nem kívánnak szavazati jogot is adni a külhoni magyaroknak; ezt a vállalásukat azonban többszörösen is megszegték. „Jól tudták miért teremtettek egyenlőtlen és törvénysértő feltételeket: a 2014-es választáson levélben leadott határon túli szavazatok 95,49 százalékát a Fidesz-KDNP gyűjtötte be.

A Fidesz vállaltan cserbenhagyta és átverte a külföldre vándorolt magyarokat, másodrangú és felesleges állampolgárokká minősítve őket. A kormánypártoknak az Alkotmánybíróság döntésétől függetlenül erkölcsi kötelessége helyreállítani az egyenlő választójog garanciáit és mielőbb módosítani a választási eljárási törvényt. Ha nem teszik, akkor vállaltan és nyíltan alátámasztják az EBESZ jelentésében foglaltakat, miszerint a hatályos szabályok egyenlőtlen és törvénytelen feltételeket biztosítanak a Fidesz számára” – fogalmazott Ujhelyi.

Az MSZP politikusa az olaszországi szabadegyetem helyszínén adott nyilatkozatában kiemelte: folytatja európai képviselői fogadóóráit – a következő napokban például az angliai Manchesterben –, ahol egyebek mellett a szavazati jog egyenlő gyakorlásának kérdéséről is konzultál a külföldön élő magyarokkal.

Ujhelyi emlékeztetett, hogy az általa korábban meghirdetett „Hazaváró – tíz pont” egyike éppen a kivándorolt magyarok levélben történő szavazásának garantálását szorgalmazza. „Ahogyan a kilátástalanság elől külföldre menekülő fiatalok érdekeit és kéréseit, így ezt a követelést is válasz nélkül hagyta a kormány. Nem fogjuk hagyni, hogy semmibe vegyék a magyar állampolgárok jogait és a demokrácia vastörvényeit” – tette hozzá Ujhelyi István.