MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | InterRail | Közlekedés
2018. augusztus 13. 17:44

Ujhelyi: folytatódik az ingyenes InterRail-bérletprogram

Ősztől újabb tízezer európai fiatal utazhat ingyenes InterRail-vonatbérletel egy hónapon át az EU országaiban. A programot 2021 után tovább bővíthetik - mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Sziget fesztiválon hétfőn tartott sajtótájékoztatón.
 
Idén mintegy háromszáz, 18. évét betöltött magyar fiatal pályázott sikeresen az InterRailre - jelezte Ujhelyi István, a #DiscoverEU program egyik mentora. Közölte: kezdeményezi, hogy ne csak az EU, hanem hazai költségvetésből a kormány és az Országgyűlés is támogassa a programot: 9 milliárd forintból több tízezer magyar fiatal élvezhetné ezt a lehetőséget. Azt is el szeretné érni, hogy a kormány turisztikai forrásokat szánjon európai fiatalok számára ingyenes InterRail-bérlettel megismerni Magyarországot, a magyar kultúrát - fejtette ki.
 
Hozzátette: az itthon Szabad Európa-kártyaként meghirdetett program akkor segít a fiataloknak megismerni Európát, amikor az unió politikai vezetői egymást közti feszültségeket gerjesztenek. Kitért arra, hogy a program idei első évében szeptember végéig 10 826 európai fiatal utazik az InterRail-bérlettel, amellyel bejárhatják Európát.
 
Mint elhangzott, minden az Európai Bizottság előterjesztésében a 2021 után nyíló hétéves uniós költségvetési időszakban már évi százmillió, összesen 700 millió euró (227 millió forint) juthat a #DiscoverEU-programra. "Ez komoly előrelépés, hiszen az idei uniós költségvetési keret még csak 12 millió euró volt" - hangsúlyozta. 
 
Ujhelyi István szólt arról, hogy Magyarország az egyik legjobb volt a programra pályázó országok között, a kvóta alapján kiosztható bérletekhez képest tízszeres volt a jelentkezők száma, így - fűzte hozzá - a következő években emelni kell a kvótát.

Kapcsolódó párttagok