mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. május 30. 14:25

Ujhelyi: forradalmi fejlesztések jöhetnek az egészségügyben

Ujhelyi: forradalmi fejlesztések jöhetnek az egészségügyben
Több mint háromezer-milliárd forintnyi uniós forrást biztosít az EU az egészségügyre a következő években, legalábbis ekkorra kerettel számol az Európai Bizottság által javasolt újjáépítési program egészségügyi pillérje – ismertette szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője rámutatott, hogy ez az összeg mintegy huszonháromszorosa annak, amely eddig az Unió hétéves költségvetéseiben szerepelt az egészségügyi programok finanszírozására. „Forradalmi változásokat sikerült elérnünk, hosszú munkánk eredménye, hogy az egészségügy immár világosan és egyértelműen prioritásként szerepel az Unió következő éves terveiben.

Ehhez képest az Orbán-kormány által javasolt jövő évi magyar költségvetésben, amely a cserbenhagyás költségvetése, továbbra sem szerepel kiemelt helyen az egészségügy, hiszen alig az inflációval megegyező mértékben növelnék csak a kiadásokat” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP európai politikusa az „EU4Health” programot ismertetve elmondta: soha korábban nem volt ekkora mértékű és léptékű egészségügyi csomagja az Uniónak, aminek elsősorban az az oka, hogy az egészségügy szervezése és finanszírozása jelenleg is tisztán tagállami hatáskörbe tartozik, vagyis annak tisztességes működtetése a kormányok kizárólagos felelőssége.

A most bejelentett 9,4 milliárd eurós program célja az egészségügyi válságtartalékok képzése, a válsághelyzetben mozgósítható egészségügyi dolgozók és szakértők képzése és úgynevezett tartaléklistájának összeállítása, népegészségügyi- és egészségfejlesztési programok finanszírozása, de egyebek mellett szerepel benne még az egészségügyi rendszerek ellenálló képességének javítása és az országok, illetve régiók egészségi állapota közötti egyenlőtlenségek csökkentése is.

Ujhelyi István elmondása szerint ebből az alapból országspecifikus támogatások lesznek finanszírozhatóak, így többek között képzések, fejlesztések, kutatások, határon átnyúló együttműködések biztosítása, vagy épp teljesítményértékelések végzése. Ha az uniós intézmények elfogadják az ezzel kapcsolatos javaslatot, akkor már jövő januárjától elérhetővé válik a csomag azokkal a további milliárdokkal együtt, amelyek az egészségügyi intézmények fejlesztésére állnak majd rendelkezésre a strukturális alapokban.

Az MSZP EP-képviselője ezzel kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy vegyen részt a program támogatásában és megvalósításában, ne pedig támadja az uniós válságkezelést.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Fidesz elmúlt tíz éves kormányzati időszaka alatt az egészségügy színvonala és biztonsága csak romlott. Ma többen halnak meg kórházi fertőzésben Magyarországon, mint autóbalesetben, az elmúlt években pedig annyi orvos és szakdolgozó hagyta el az országot, amely már az ellátásbiztonságot veszélyezteti – mutatott rá az MSZP politikusa.

Ujhelyi hozzátette: az egészségügyi rendszerek durva egyensúlytalansága miatt ellátási minimum-sztenderdek felállítására van szükség az Unióban, erről szól az a program, amely valós minőségi kritériumokat szabna a közegészségügyben és amely már az MSZP politikusának köszönhetően az európai döntéshozók asztalán szerepel.
 
Budapest – 2020.05.30.