mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 03. 16:59

Ujhelyi: ha Orbán nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, akkor helyette Brüsszel döntsön a Magyarországnak járó forrásokról!

Ujhelyi: ha Orbán nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, akkor helyette Brüsszel döntsön a Magyarországnak járó forrásokról!
Újra összehívta az ellenzéki EP-képviselők kerekasztalát Ujhelyi István, a szocialista politikus szerint ugyanis a módosított uniós keretköltségvetés tárgyalása során szükség van a közös fellépésre.

Az MSZP képviselője ezért online-egyeztetésre hívta hétfőre a DK, a Momentum és a Jobbik európai parlamenti képviselőit. Ujhelyi elmondta, hogy az Európai Bizottság elnöke a napokban fogja bemutatni az Unió következő hétéves keretköltségvetését, amelyet a koronavírus miatt érdemben módosítottak.

„Most indul a döntő csata Brüsszelben a pénzek elosztása kapcsán, most dől el, hogy mire és mennyit fordít majd az európai közösség a következő hét évben. Minden magyarnak az az érdeke, hogy a legnagyobb tortaszeletet tudjuk kihasítani a közösből az ország biztonságának és fejlődésének garantálásához” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: az ellenzéki magyar EP-képviselők ezúttal is a magyar érdekekért dolgoznak, olykor épp az „orbáni dúlás” következményeit ellensúlyozva.

Az MSZP politikusa szerint közös ellenzéki kiállásra van szükség ahhoz, hogy érvényesíteni tudják Magyarország érdekeit például abban, hogy a strukturális alapokból – különösen a kohéziós- és az agrártámogatásokból - lehívható források továbbra is jelentős mértékben álljanak hazánk rendelkezésére. Ujhelyi hozzátette, hogy egyre több felelős európai vezető fogalmazza meg azt az igényt, hogy a közösség érdekei és értékei ellen cselekvő tagállami kormányokkal - így például az EU-ellenes politikát folytató Orbán-kormánnyal - szemben pénzügyi szigor bevezetése lenne szükséges.

„Olyan megoldást követelek, amely nem a magyar embereket, hanem kizárólag a magyar kormányt bünteti, kiveszi például enyves kezéből a döntést a források elosztásával kapcsolatban” – fogalmazott az MSZP politikusa. Ujhelyi István azt javasolta a többi ellenzéki EP-képviselőnek, hogy közösen fogalmazzák meg az Európai Bizottság valamint az Európai Tanács felé azt az igényt, hogy a következő hétéves költségvetés kapcsán jöjjön létre az az uniós mechanizmus, amely a források szabad felhasználásának feltételeként szabja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást.

„Ha egy tagállami kormány megsérti az európai értékeket vagy korrupt módon kezeli az uniós pénzeket, úgy Brüsszel vonja el a döntési kompetenciát a kormánytól mindaddig, amíg az vissza nem tér a helyes útra. Így egyetlen cent sem veszik el, ahhoz átlátható és elszámoltatható rendszeren keresztül a magyar pályázók továbbra is hozzájutnak” – javasolta Ujhelyi.

Az MSZP európai politikusa hozzátette, hogy a következő uniós költségvetésben szükség van arra is, hogy minél több közvetlen forrást biztosítson a régióknak és településeknek, ezzel kiküszöbölve, hogy a kormányzatok politikai szándék szerint részesítsenek előnyben vagy épp hátrányban bizonyos önkormányzatokat. Ujhelyi a sajtótájékoztatója végén arra kérte a választópolgárokat, hogy minél többen csatlakozzanak az MSZP petíciós kezdeményezéséhez, amelyet az emberek védelmében indított a párt.

Budapest – 2020-05-03

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21