Ujhelyi: harapjunk a szankciókra!

Az Európai Bizottsághoz fordul az orosz kereskedelmi szankciók miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának tagja. A politikus azt várja a testülettől, hogy mielőbb dolgozzák ki az importtilalom miatt nehéz helyzetbe kerülő szektorok – így a magyar agráripar – megfelelő mértékű kompenzációját. Álláspontja szerint nem elég egy-egy érintett ágazat célzott megsegítése, a szankciók elleni átfogó megoldásra van szükség.

Az EU-tagországok legfontosabb oroszországi exportcikkei az agrártermékek; csak Magyarország több mint hetvenmilliárd forint értékben szállított tavaly mezőgazdasági- és élelmiszerárut a most részben bezáruló orosz piacra. Putyin politikájának következményeként a magyar kis- és középvállalkozók várhatóan közel huszonötmilliárd forint veszteséget lesznek kénytelenek elkönyvelni. Ez Magyarországon több tízezer munkahelyet érint és veszélyeztet.

Ujhelyi István, az Európai Parlament külügyi bizottságának szocialista tagjaként nem csak az európai intézményeket, de a magyar kormányt is hatékony érdekképviseletre szólítja fel.
„A nemzet valódi érdekeit szem előtt tartó politikusként a kis- és középvállalkozások, a magyar mezőgazdasági- és élelmiszeriparban dolgozók oldalára kell állni és határozottan képviselni az érdekeiket. Európa nem hagyhatja magukra az érintetteket! Magyarország nem hagyhatja magára a termelőket! Elvárom a magyar kormánytól, hogy az Európai Unióval való folyamatos háborúskodás helyett bölcs és hatékony érdekképviselettel rendezze mielőbb a szankciók sújtotta ágazatok helyzetét!” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP alelnöke az Európai Bizottsághoz való fordulás mellett sajátos kampányt is indított közösségi oldalán. Ujhelyi István – lengyel és belga fiatalok példáját alapul véve – a szankció sújtotta magyar termékek fogyasztása mellett kampányol, úgynevezett „harapós selfie-képekkel”. A szocialista politikus arra kérte támogatóit, hogy hasonló közösségi portréképekkel mutassanak egyfajta fricskát Putyin politikájának . „Csatlakozzatok mind többen a harapós selfie-kampányomhoz! Mutassuk meg, hogy az Orbán-kormány is jobban tenné, ha sötét atompaktumok megkötése helyett inkább gyors cselekvési programmal mentené a magyar élelmiszeripart. Harapjunk a szankciókra!” – fogalmazott Ujhelyi a közösségi oldalán.