mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. április 08. 11:26

Ujhelyi: három dolog teljesülésén múlik az uniós források teljes lehívása

Ujhelyi: három dolog teljesülésén múlik az uniós források teljes lehívása
Némi fideszes időhúzás után végre a magyar Országgyűlés napirendjére került annak az uniós határozatnak a ratifikációja, amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy megnyíljon a lehetőség a közös európai hitelfelvétel és ennek nyomán az újjáépítési források megteremtése és szétosztása előtt.

Az európai integráció története során most először vesz fel közösen hitelt az Unió közössége, hogy abból soha nem látott méretű helyreállítási és újjáépítési forráscsomaggal segítse meg a járvány miatt válságba került tagállamokat.

Nem kérdés, hogy Magyarország számára különösen fontos mielőbb hozzájutni és hatékonyan felhasználni az ebből a forrásból hazánknak jutó nagyjából 6000-milliárd forintot; amely a következő hétéves uniós költségvetésből Magyarországra érkező további 18500-milliárd forint részeként válik majd felhasználhatóvá.

Ez elképesztő mennyiségű pénz, a hétéves költségvetésből és az újjáépítési forrásokból több mint hétmillió forint jut egy átlagos magyar családra a következő években.

Ennek felhasználása évtizedekre meghatározhatja hazánk sorsát, ezért nem lehet kizárólag a Fidesz-vezérkar hobbijainak és urizáló terveinek mentén elkölteni. Olyannyira nem, hogy ezeknek a forrásoknak a felhasználását az Európai Unió rendkívül szigorú feltételekhez köti, amelyeket, ha egy adott tagállami kormány nem tart be, úgy eleshet a források egy részétől, de minimálisan is késbe juthat hozzá ezekhez a pénzekhez. Ez pedig súlyos károkat okozhat.

A Fidesz ezt a temérdek mennyiségű pénzt is igyekszik egyelőre saját oligarcha-hálózatán keresztül magánzsebekbe folyatni, a szociális és zöld célok helyett értelmetlen betonozásba önteni – de ezt az Unió sem fogja válasz nélkül hagyni. Ahhoz, hogy a hazánknak járó sokezer-milliárd forint teljes egészében lehívható és hatékony módon felhasználható legyen, három dolog teljesülése szükséges: egyrészt az európai jogszabályban előírt kötelező és átfogó konzultáció lefolytatása, amely során az önkormányzatok, civil és szakmai szervezetek széles köre elmondja saját prioritásait a források felhasználásával kapcsolatban, a kormány pedig érdemben beépíti azokat a nemzeti reformtervbe.

Másodrészt ennek a nemzeti tervnek meg kell felelnie az európai közösség által előírt tartalmi feltételeknek: az ország és a társadalom jövője szempontjából kiemelkedően fontos, hogy az újjáépítés minőségi változással párosuljon, például a szociális pillér kiteljesítése vagy a zöld- és digitális átállás hatékony megvalósítása mentén. Nem lehet haverok által és a haveroknak épített stadionokat parkosításnak elszámolni például. Harmadrészt, idén januártól érvénybe lépett a jogállami mechanizmus, vagyis a most érkező forrásokra ez a feltétel már vonatkozni fog.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben az Orbán-kormány folytatja az állami szintű lopást, valamint a demokratikus jogállamiság taposását, úgy kockáztatja a források lehívhatóságát és felhasználását; még a végső kedvezményezettek védelme mellett is.

Ha tehát a Fidesznek valóban Magyarország az első és ez nem csupán egy szokásos, üres plakátszlogen, akkor végre egyszer felelős országvezetőként viselkednek és a saját, szűk egzisztenciális érdekeik helyett egyszer az életben az ország és a nemzet érdekét helyezik első helyre.

Mi minden eszközzel azon leszünk, hogy ezek az uniós források az ország és a magyar emberek hosszútávú érdekei mentén legyenek felhasználva.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)

Budapest/Brüsszel – 2021.04.08.

Kapcsolódó párttagok