pecsistop.hu | Belföld, Külföld | források elosztása
2014. szeptember 26. 10:28

Ujhelyi: hazudik a Fidesz, mikor az uniós források elosztásával zsarol

Szövetséget kötött Cserfainé Dr. Kovács Ágnes polgármesterjelölt és Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, aki uniós irodát is nyitott a Tüzér utcai székházban. Az irodával közvetlen kapcsolat nyílik a pécsieknek és baranyaiaknak az uniós intézmények felé. Cserfainé szerint ez nagy lehetőség, Ujhelyi pedig hangsúlyozta: nem a pártszín, hanem a felkészültség a fontos az uniós források elnyerésénél.

Rendhagyó szövetséget kötött egymással Cserfainé Dr. Kovács Ágnes független, az MSZP-Együtt-PM-Forum Sopianae-DK által támogatott közös polgármesterjelölt és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A szövetségkötés egyben egy iroda megnyitását is jelenti a szocialista párt Tüzér utcai székházában, mely segítségével a pécsiek és baranyaiak közvetlenül kapcsolódhatnak az uniós intézmények és pályázatok felé.   

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón elmondta, ilyen rendhagyó együttműködésre Pécsen még nem volt példa. Erre azért van szükség, mert a következő hét évben Magyarország és Pécs fejlődése szempontjából is kizárólag az számít, hogy az Európai Uniós forrásokat, fejlesztési lehetőségeket miként hasznosítják.

"Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy hiába volt kormánypárti, fideszes a polgármester, ettől még programok híján, tehetség híján a város nem hasznosult kellőképpen az uniós lehetőségekből" - magyarázta az EP-képviselő.

Ujhelyi szerint a szövetséggel a brüsszeli intézményekhez, az Európai Unió Bizottságához, az Európai Parlamenthez közvetlen, napi kapcsolatot biztosító képviselői iroda nyílik Pécsen, amelyet a polgármesterjelölt és munkatársai, a város összes gazdálkodója, civil szervezete és a betévedők is használhatnak. Ezzel a következő uniós ciklus forrásait lehet közvetlenebb módon Pécsre hozni - tette hozzá.

A képviselő elmondta, Pécsen is, és Szegeden (Ujhelyi szegedi) is azzal kampányol a Fidesz, hogy azért kell fideszes polgármester a városba, mert ő van jóban a kormánnyal. "Hazudik a Fidesz, mikor ezzel zsarol, mivel a magyar költségvetésben nincsen önálló forrás a fejlesztésekre. Ezeket stadionokra és a Kossuth tér átépítésére költötte el a kormány. Az egészségügyi és oktatási intézmények, ipari parkok fejlesztésére szánt források mind-mind az Unióból érkeznek. Ezen források elosztása nem a magyar kormánytól függ, hiszen uniós jogszabályok és az Unióval kötött szerződések biztosítják a források lehívását, amit maga Orbán Viktor sem tudja felülírni" - fogalmazta meg Ujhelyi, aki szerint rátermett polgármester és csapat kell a pályázatok megírásához, melyhez a segítséget tőle megkapják. A képviselő hozzátette, rendes fogadóórákat is fog tartani, de ha épp nincs Pécsen, akkor a helyi szervezet munkatársai is segíteni tudnak az érdeklődőknek, mivel a brüsszeli titkárságával folyamatos kapcsolatban fognak állni a pécsiek.

Cserfainé Dr. Kovács Ágnes elmondta, ez a lehetőség nagy öröm a pécsieknek és a baranyaiaknak. A polgármesterjelölt röviden összefoglalta, mi minden nem történt a városban annak ellenére, hogy kormánypárti volt a polgármester: csökkenő lakosságszám, csökkenő vállalkozások és munkahelyek, a Vízmű elfoglalása pedig egyáltalán nem a biztos vállalkozói környezetet mutatja. Éppen emiatt nagy lehetőség, hogy egy ilyen kapcsolatot nyújtó iroda helyben, Pécsen működhet. Cserfainé elmondta, ciklusokon átívelő gazdaságfejlesztésre van szüksége a városnak, amihez nem kell, hogy ugyanolyan legyen a színe a városvezetésnek, mint a kormánynak.

Ujhelyi István zárszóként még a szegedi példát említette: a csongrádi megyeszékhelyet Botka László szocialista polgármester vezeti 2002 óta, mégis az elmúlt négy évben az egyik legtöbb uniós pályázatot és fejlesztést elnyerő város tudott lenni. "A szegedi példa is mutatja, hogy nem az a lényeg, hogy ki milyen színű, hanem hogy ki milyen felkészültségű és rátermettségű."