mszp.hu | Belföld | útdíj
2015. január 30. 13:11

Ujhelyi: hol vannak a hatástanulmányok?

A hétvégén lépnek életbe az újabb útdíjfizetési szabályok, azt azonban nem tudni, hogy az összetákolt módosítások mögött pusztán a tiltakozó népharag, vagy valódi számítások és szakmai érvek is vannak-e.

Mert ha csupán az előbbi, akkor folytatni kell, minél nagyobb erővel. Az alapján, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter egy hónapja nem adott semmiféle tájékoztatást az új matricarendszerrel kapcsolatban megküldött kérdéseimre, inkább az valószínűsíthető, hogy csupán a narancsos politikai befolyás és nem a lakossági és szakmai érvek győztek bizonyos esetekben. Az, hogy Seszták Miklós hetek óta még csak válaszra sem méltatta képviselői megkeresésemet több, mint egyszerű udvariatlanság: ezek szerint a Fidesz-kormány tagja gyáván sumákol, vagy éppen most gyártatja le azokat a háttértanulmányokat, amelyek megtekintését az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnökeként szorgalmaztam.

A január elsejétől bevezetett, majd most – ismeretlen számítások és érvrendszer alapján - módosított új útdíjszabási rendszerrel kapcsolatban már bebizonyosodott, hogy kizárólag a magyar emberek egyszerű és előkészítetlen megsarcolásáról szól. Az Orbán-kormány érdemi szakmai megalapozottság és számítás nélkül döntött az útszéli pénzbehajtásról; amellyel kapcsolatban előzetesen nem kérték ki az érintett ágazatok véleményét, de még saját polgármestereiket sem hallgatták meg előzetesen.

Az új útdíjszabási rendszerrel kapcsolatban egy hónappal ezelőtt kérdéssort küldtem Seszták Miklós miniszternek, kérve az új adó előkészítését megalapozó háttértanulmányok- és számítások mielőbbi megismerését. Többek között arról kértem tájékoztatást, hogy milyen beruházásigénnyel jár a rendszer megváltoztatása, ezt a kormányzat miből kívánja finanszírozni, illetve, hogy milyen konkrét tanulmányok foglalkoztak az újabb sarc konkrét hatásaival, amelyek – a jelentős járatritkítás miatt épp átalakuló – vasúti utasforgalmat, a közúti fuvarozást és a turisztikai szektort érintik. Az, hogy a Fidesz-kormány egy hónapja nem képes ezügyben semmiféle érdemi válaszra, egyszerre mutatja mérhetetlen cinizmusát, a magyar emberek és megválasztott képviselőik lenézését és éppen ezért a rezsim teljes alkalmatlanságát.

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke
az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke