mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. január 26. 18:27

Ujhelyi: hozza nyilvánosságra a kormány az Európai Bizottságnak küldött válaszát!

Ujhelyi: hozza nyilvánosságra a kormány az Európai Bizottságnak küldött válaszát!
Lejárt az a határidő, amelyet az Európai Bizottság adott a Fidesz-kormánynak arra, hogy megválaszolja a jogállamisági eljárással összefüggésben felmerülő kifogásokat és problémákat.

Mint ismert: a jogállamisági mechanizmus – Orbán Viktor és a Fidesz minden álságos erőfeszítése ellenére – tavaly januárban életbe lépett, az Európai Bizottság egyelőre csak azért nem indította még el a konkrét eljárást a Fidesz-kormány bűnei miatt, mert megvárják a mechanizmus jogszerűségét kimondó bírósági döntést; ez egyébként február közepére várható.

A Fidesz ordas hazugságot állít, amikor arra hivatkozik: a „gyermekvédelmi törvény” és az állítólagos LMBTQ-lobbinak ellentartó kormányzati intézkedések miatt késnek az uniós források és indul jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság hivatalos levele – amelyre a Fidesznek kedd éjfélig kellett érdemben válaszolnia – ezt tételesen és egyértelműen cáfolja. A brüsszeli átiratban ugyanis egyetlen szó sincs meleglobbiról vagy a „gyermekvédelminek” mondott homofób-törvényről, az állami szinten szervezett korrupcióról annál inkább. Ez utóbbit egyébként a héten Paolo Gentiloni gazdaságpolitikáért felelős biztos is megerősítette, amikor közölte: a magyar „gyermekvédelmi” törvény nem szerepel a helyreállítási alapról szóló vitában, az egy ettől független kötelezettségszegési eljárás tárgyát képezi.

Az Európai Bizottság által megfogalmazott, egészen pontosan húsz kiemelt ügyet és területet tárgyaló levélben Brüsszel tehát többek között az uniós forrásokat elosztó közbeszerzések átláthatatlanságára, hiányosságaira és szabálytalanságaira kérdez rá, de konkrét magyarázatot vár a Balaton körüli és Fidesz-közeli fejlesztési beruházásokra, a komplett felsőoktatást kiszervező közérdekű alapítványok létrehozására és azok minimum problémás személyi összetételére, az uniós pénzekkel is támogatott magyar termőföldek eladására, a főügyészség meglehetősen eredménytelen bűnfelderítésére, vagy épp azokra a pályázatokra, ahol a magyar kormány inkább lemondott az uniós támogatás lehívásáról a részletesebb vizsgálat és elszámolás elkerülése érdekében. Ez utóbbi világosan és egyértelműen Orbán Viktor vejének súlyosan korrupciógyanús közvilágítási projektjére utal, ahol több mint tízmilliárdos uniós támogatástól lépett vissza a Fidesz a szabálytalanságok feltárása után és fizettette végül a számlát a kormány az adófizetők pénzéből.

Világos és egyértelmű tehát, hogy a Fidesz törvénytelenségei akadályozzák a Magyarországnak és a magyar embereknek járó uniós források lehívását. Ezért alapvető elvárásunk, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak ezzel kapcsolatban küldött válaszlevelét. Jogunk van megismerni, hogy mivel próbálja magyarázni a Fidesz a magyarázhatatlant. Az uniós források védelme és tisztességes felhasználásának pedig láthatóan egyetlen garanciája maradt: a kormányváltás áprilisban.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP-Párbeszéd)

Budapest/Brüsszel – 2022. 01. 26.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21