Belföld | diplomácia Kína
2013. augusztus 05. 13:38

Ujhelyi István 50 szecsuáni kisgyereket fogadott

Dr. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnökének meghívására 50 szecsuáni kisgyerek és kísérőik (pedagógusok, oktatási hivatali vezetők és diplomaták) érkeztek Magyarországra, hogy július 25. és augusztus 6. között tizenkét felejthetetlen napot töltsenek el hazánkban.

A gyerekek a tavaszi, kínai Szecsuán tartománybeli földrengés áldozatai, akiknek szülei, közeli hozzátartozói vesztek oda a szörnyű tragédiában.

A kisdiákok Zánkán kezdték meg magyarországi kirándulásukat, ahol magyar leckékkel, tihanyi és balatonfüredi látogatással, hajókirándulással, a Badacsony-hegy megmászásával, a sümegi várjátékok megtekintésével és sportolással, fürdőzéssel teltek a napok.

Ezt követően a kisdiákok szegedi és budapesti szabadidős programokkal, városnézéssel folytatják magyarországi látogatásukat, hiszen a szervezők fontos célja megismertetni Magyarország kultúráját és mindennapi életét a csoporttal.

A program főszervezője az SZTE Konfuciusz Intézet, kínai társszervezője pedig a China Foundation For Peace and Development, amely a Kínai Külügyminisztérium háttérszervezete. A közel kéthetes program megszervezésében segít a Budapesti Kínai Nagykövetség és Xiao Qian nagykövet, az Új Világhíd Alapítvány, Oláh Lajos elnök vezette Kínai Nagy Fal Egyesület, Magyarországon működő kínai cégek, a Táncsics Mihály Alapítvány.

A látogatás végéhez közeledve, augusztus 5-én a házigazda dr. Ujhelyi István a parlamentben fogadta a delegációt a Főlépcsőnél.