Ujhelyi István: a kormány lemondott a külföldre menekült fiatalokról?

Több mint egy tucatnyi kérdést intézett a fiatalok munkanélküliségének felszámolásával kapcsolatban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez az MSZP alelnöke és európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István. A szocialista politikus a fideszes kormánytagnak írt levelében hangsúlyozta: az MSZP egyik vezető tisztségviselőjeként és az Európai Parlament képviselőjeként fontosabb vállalása a gazdasági kényszerből külhonban dolgozó, munkát és boldogulást kereső magyar fiatalok valós érdekképviseletének megteremtése.

Ujhelyi ezért hirdette meg az elmúlt hetekben „Hazaváró-programját”, amelynek keretén belül minden lehetséges fórumot, programot és forrást ki kíván használni a gazdasági szükség okozta kényszeremigráció felszámolása érdekében.

Ujhelyi többek között arra vár mielőbbi választ az Orbán-kormány illetékes miniszterétől, hogy milyen konkrét adat áll Varga Mihály rendelkezésére a külhonban dolgozó magyarok számát illetően: a Fidesz pártkommunikációja és a korábbi szakminiszter Matolcsy György ugyanis egymásnak markánsan eltérő számokat tartanak hitelesnek. A Fidesz legutóbb mindössze százezerről, Matolcsy már félmillióról beszélt. Ujhelyi választ vár arra is, hogy pontosan mit tesz az Orbán-kormány a kényszeremigrációba menekülő százezrek érdekképviselete és magyarországi boldogulásának megteremtése érdekében. Az MSZP politikusa arra is választ vár: miért késik az Ifjúsági Garanciaprogram magyarországi bevezetése. A sajtóban is megjelent hírek szerint ugyanis az Európai Bizottság – amely kétségeit fogalmazta meg például a program megvalósításában résztvevő Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kapacitását illetően – ajánlásokat tett a kormánynak a beadott akcióterv kapcsán, amely azonban állítólag még nem válaszolt a brüsszeli felvetésekre. A szocialista politikus arra is választ vár Varga Mihálytól, hogy növelhető-e az Ifjúsági Garanciaprogram magyarországi kerete, illetve szerepel-e a kormány elképzeléseiben, hogy az érintettek korhatárát 25-ről 29-re emelik.

„Érdemi felelőssége van abban az Orbán-kormánynak, hogy 2010 óta rohamosan emelkedik a gazdasági kényszeremigrációba kényszerülő magyarok száma. Azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint ezek a fiatalok mindössze ’tiszteletre méltó’, generációs ’kalandvágyból’ mennek csupán külföldre, valójában lemond róluk. Azt, hogy sokszázezer honfitársunk puszta megélhetésből hagyja el az országot, egy, a magyar nemzet valós érdekeit szem előtt tartó politikus nem hagyhat szó és tett nélkül” – fogalmazott Ujhelyi István.

Magyar Szocialista Párt